–PROJECCIONS MONOGRÀFIQUES
MIGUEL ANDRÉS
NOEMI SJÖBERG
FRANCESC TORRES


NOEMI SJÖBERG

cv

selecció de vídeos
per a projecció


videografia

article de
Idoia Hormaza de Prada

 


Noemi Sjöberg (1978) és hispanosueca; va néixer a Madrid i va créixer entre París i Estocolm. Actualment resideix a Barcelona. Treballa amb el videoart, la instal·lació, la fotografia i l’art públic. Es va formar i va obtenir el Màster en videoart a L’École Supérieure d’Art d’Aix en Provence (França).

Utilitza el vídeo per observar i posar en perspectiva la realitat que l’envolta, sempre buscant qüestionar l’ordinari. Ha realitzat nombroses residències d’artista i filmat en diversos països com Turquia, Japó, l’Iran, EUA, el Marroc, Egipte, l’Índia, la Xina o Mongòlia.

Per ella viatjar no és només desplaçar-se físicament d’un lloc a un altre, sinó enfrontar-se a una realitat aliena on els seus sentits s’aguditzen, i l’obliguen a estar en un estat de profunda observació. Lluny de l’exotisme, viatjar és un instrument per interpretar el món. El viatge aquí és un mecanisme que permet a l’artista situar-se en un espai intermedi, on els codis propis i els del lloc visitat es confonen. L’artista es desfà de certs marcs culturals i conceptuals per situar-se en un espai on es fonen el real i l’irreal, el privat i el públic, l’ordinari i l’extraordinari. Allunyar-se per veure més a prop.

Tres eixos són centrals en la seva obra: la condició humana a mesura que passa el temps, la percepció alterada de la realitat i la immersió sensorial. Tant en les seves instal·lacions com en els seus vídeos, convida que el públic construeixi la seva pròpia narrativa i es deixi portar per seqüències d’imatges i sons.

El seu treball es mostra tant en museus com galeries i festivals de vídeo i cinema, com IFFR Rotterdam (Països Baixos), Rooftop Films Nova York (EUA), Centre d’Art la Panera (Lleida, Espanya)), Färgfabriken Norr (Suècia), MACRO Testaccio (Itàlia), Film Festival Oberhausen (Alemanya), WRO Biennale (Polònia). De novembre a desembre del 2020 presenta la seva darrera exposició individual Cambios de lugar a la Galería Uxval Gochez, Barcelona (Espanya).

El 2019 va rebre la beca Embellir Paris atorgada per la Ville de Paris, pel seu projecte Plongeon, un mural en ceràmica de 80 m2 site specific i permanent a la riba de Sena, Pont du Garigliano. La seva obra Parallel Worlds va ser comissionada per la ciutat d’Estocolm (SL Stockholm, Art Públic); una instal·lació quatre canals al hall de l’estació de metro Skanstull de gener a març de l’any 2020.

.noemisjoberg@gmail.com.
.noemisjoberg.com.


E D I C I O N S   A N T E R I O R S __ 2000-2004 __ 2005 __ 2007 __ 2008 __ 2009 __ 2010 __ 2011 __ 2012 __ 2013 __ 2014 __ 2015 __ 2016 __2017__ 2018 __2019 __