PROJECCIÓ COL·LECTIVA + COL·LOQUI

Aquest any hem incorporat una nova secció amb les obres que 26 autores i autors han realitzat des del mes de març, des que va començar el confinament, el temps de tapar boques de manera explícita i descarada, amb mascaretes i amb vulneració de drets i llibertats.

Són dues sessions on projectem vídeos d’Albert Alcoz, Nora Ancarola, Miguel Andrés, Carolina Cabrerizo, Elena Ferrer, Lalo García / Raimon Lorda, Kikol Grau, Javier Guerra, Ramon Guimaraes, Miquel Jordà, Violeta Kokopelli, Kònic Thtr, Francesca Llopis, Elisabet Mabres, Núria Manso, Gonzalo Marcuzzi, Jordi Mitjà, Jorge Pérez Aldana, Félix Pérez-Hita, Rrose Present, Diana Rangel, Ana Rodríguez León, Noemi Sjöberg, Jacobo Sucari, Jordi Teixidó i Ulrich Weitzel.PRIMERA PART


MIGUEL ANDRÉS

Experiment #01 (Dissaplause)

2020_5:05 min

No ho van veure venir tot i les desenes d'estudis que pronosticaven una pandèmia d'aquesta magnitud a la qual l'OMS deia Malaltia X en els seus informes. Siguem sincers, cap organisme nacional o internacional ha estat a l'altura. No han reaccionat fins que no han vist morir la gent en els seus estats-nació. S'han posat els interessos econòmics per sobre de la salut pública i ara ens veiem embolicats en una crisi sanitària i socioeconòmica, gairebé postapocalíptica. Aquest sistema ha demostrat ser invàlid i estar governat per incompetents, ignorants, cobdiciosos, corruptes i carronyers que trauran profit de les cendres. Tots aquests mandataris, governants i responsables de coll blanc mereixen un gran desaplaudiment.
Desaplaudim, desaplaudim per una gestió nefasta i indigna d'una societat global que s'autoproclama "desenvolupada".

 

MIGUEL ANDRÉS

Experiment #03


2020_2:18 min

 

MIGUEL ANDRÉS

Experiment #04


2020_3 min

.miguelandres.com.

 

ELENA FERRER

You see, we don’t love a single season like the flowers

2020_9:59 min
Video / hdv / color


El punt de partida d'aquest vídeo és un cercle sanador pintat fa molt de temps per un xaman desconegut en un vell loft de Brussel·les. És una reflexió sobre la necessitat de tornar a connectar, ara més que mai, amb la nostra saviesa intuïtiva i recuperar les nostres pròpies capacitats transformadores, en un món en què tot està íntimament relacionat. Ha estat realitzat durant la primavera de l'any 2020, quan pràcticament el món sencer es va aturar.

* El títol sorgeix de les Elegies de Duino de Rainer Maria Rilke.

Vídeo finançat gràcies a les Ajudes a la Creació S.O.S ART / CULTURA, Fons de Cultura - VEGAP.


JAVIER GUERRA

Chuletas de cerdo 

2020_10:50 min

Lidia, des de la seva butaca, ens parla del seu entorn més proper, dels seus records, de les seves experiències i de les seves visions. Paral·lelament veiem una representació d'ella i de les seves llistes de la compra.

.plat.tv/authors/javier-gonzalez-guerra.


KÒNIC THTR

Bruma/net #6

2020_17 min_Kònic Thtr i convidades internacionals


#DISIPALABRUMA_DESDECASATEVA
És una acció col·lectiva de sanament virtual i creatiu. Una videoperformance en xarxa realitzada a temps real per artistes que es van connectar amb la casa dels Kònic Thtr a Barcelona, des de les seves cases a La Plata (Argentina), Cochabamba (Bolívia), Salvador de Bahia (Brasil) i Berlín (Alemanya) per fer juntes i en directe, un videopoema de dansa, música, visuals i poesia.
Pertany a la sèrie "Bruma / Net" de Kònic Thtr, una sèrie de vídeoperformances realitzades a través d'Internet durant el confinament COVID 19. Un espai que vam obrir des de Kònic perquè qualsevol des del seu aïllament pogués participar en un esdeveniment que es transmetia en directe.

Estrena 16 abril 2020 EARTHDAYARTMODEL FESTIVAL (EUA) (Selecció internacional)

* Nota: aquest vídeo s'ha produït i generat en directe des de casa nostra sense altres equips que els nostres mòbils i ordinadors personals. Amb #amor, i #glitches...

.koniclab.info.


JORGE PÉREZ ALDANA

Llorar & Volar 

2020_3 min


Què sentim quan estem aïllats? Llorar & Volar és un acostament a les emocions i sentiments que neixen en quarantena en temps distòpics. Amb una humanitat aprenent a desaccelerar el ritme del capital i la separació física cap a l'altre.

.vimeo.com/user60383331.


FÉLIX PÉREZ-HITA

Fantasmas y virus

2020_25 min
Guió, realització i muntatge: Félix Pérez-Hita (per a "Soy Cámara" del CCCB)
Producció: Víctor Diago

El que volia ser un elogi de les mans ha acabat reflexionant sobre el virus i una crisi global que ha ressuscitat vells fantasmes. Els laics vivim les coses de la ciència amb una mentalitat més màgica del que creiem. A les societats progressades les pors i idees de culpa i càstig són algunes de les religions que encara ens acompanyen. No és fàcil matar un Déu mil·lenari, no és fàcil ser ateu. S'ha dit del futbol o del rock que funcionen com religions, amb els seus ídols i cultes massius, però la ciència també té els seus sants, entre els quals es recorda avui Louis Pasteur i Robert Koch, que van descobrir i van lluitar contra quelcom que no es veia a simple vista, com els esperits. Certa confusió entre ciència, màgia, i espectacle ja era vella abans de la invenció del cinematògraf. Ens preguntem aquí, sense oblidar l'inesperat protagonisme de les mans, en quina mesura es mesclen realitat i ficció en la nostra experiència d'un virus que en poc temps ha canviat moltes coses.

.felixph.blogspot.com.


SEGONA PART


ALBERT ALCOZ

If Not Winter
(FRAGMENT)

2020_3:23 min
vídeo HD, b/n, música
Realitzat amb JG Guerra. Música de Johannes de Silentio aka Shak Benavides


Durant un període de confinament prolongat, mirar per la finestra i observar el veïnat pot convertir-se en un ritual especular.

.albertalcoz.com.


NORA ANCAROLA

Nosaltres (part I) 

2020_4:09 min

amb l’Aina Roca en el record)
A partir d'un fragment de Nous en somme de la filòsofa Hélène Cixous s'ha recreat una situació on la voluntat de comunicació demostra alhora la seva dificultat. El mateix text narrat de manera polifònica, permet visualitzar la capacitat de distorsió semàntica visual i textual que pot imprimir-se en un relat. La possibilitat d'intervenir com a espectadors a través d'una proposta d'oralitat que requereix una traducció textual incorpora un element més al dispositiu relacional, tal com el proposa Cixous.
Com ens re-construïm submergits en el llenguatge de l'“altre”?
Com ho podem fer en temps de confinament? És possible?

Text (fragment) Nous en somme, Hélène Cixous

Amb la col·laboració de: Camila Barcellone, Biel Barnils, Mònica Camdepadrós, Horacio Espeche, Paloma G. Díaz, Susana Kamiya, Cloe Masotta, Frederic Montornés, Olga Olivera-Tabeni, Diana Rangel Lampe, Aina Roca, Marion Tamme de Aquista.

.noraancarola.com.


MIGUEL ANDRÉS

Experiment #00 (20 días de cuarentena) 

2020_0:38 min

Tot s'ensorra. Les parets ens cauen a sobre. Els projectes es paralitzen. Tot queda suspès en l'aire. El món queda quiet. Em lamento. Em desmoralitzo. Vull seguir. Vull sortir. Vull despertar. Em dono cops al cap. Les neurones s'agiten. 20 dies donen per pensar molt. És hora d'agafar les regnes. Aquí neix un nou projecte: [Quarantine project].

.miguelandres.com.


CAROLINA CABRERIZO

Pandemia 

2020_2:59 min


Durant el confinament, aclaparada per la situació, vaig sentir la necessitat de crear aquest petit i hipnòtic vídeo, en el qual m'atreveixo a donar forma, vida i mort al SARS-CoV-2.

.vimeo.com/carolinacabrerizo.


LALO GARCÍA & RAIMON LORDA

El confinamiento

2020_4:16 min

El present, la nit i el dia. Una conversa absurda sobre la realitat en una situació més absurda encara, i tot això, durant el confinament. La incomunicació dintre de la comunicació. La irrealitat dintre de la realitat.

.nocredit.es.


KIKOL GRAU

3 minutos para el fin del mundo.
Capítulo 4: COVID 19 

2020_3 min


Un recopilatori de mems i vídeos de la primera setmana de quarantena.

KIKOL GRAU

3 minutos para el fin del mundo.
Capítulo 5: CONSPIRANOIAS

2020_3 min


Un recopilatori de mems i vídeos de la segona setmana de quarantena.

.vimeo.com/kikolgrau.


RAMON GUIMARAES

Performetries 04 

2020_2:07 min
Realitzada el 31 de març de 2020 per a TRILITA 8, convidat per Francesca Llopis.


Embadalit, sostenint i mirant la meva imatge reflectida en un mirall, danso amb mi mateix durant dos minuts, sense deixar de mirar-me. Aquest ball davant d'una audiència confinada a casa seva, esdevé símbol inequívoc de la necessitat d'estimació i d'amor dels quals tan mancada està la humanitat.

.ramonguimaraes.com.


MIQUEL JORDÀ

Las playas de Barcelona. BCN Lockdown 

2020_1:16 min

Reflexió sobre el confinament per la COVID-19 durant les sortides esportives permeses en horaris establerts a les platges de Barcelona, i les consignes institucionals del propi Ajuntament de Barcelona.

.miqueljorda.com.


VIOLETA KOKOPELLI

Casa nostra 

2020_01:50 min

Casa nostra és una proposta que vol endinsar-nos en els cicles i el món biològic a través de l'audiovisual, la poesia i la dansa. Vinculant les ciències i l'art, ens apropa als cicles naturals d'allò que està viu. Poema "Nocturno sueño" de Xavier Villaurrutia

.violetakokopelli.com.


FRANCESCA LLOPIS

!!!!!!!!!!!! 

2020_4:24 min
GIF-MP4  1024 × 576
so: Llapispanc


En el confinament vaig treballar de nit,
la solitud era la de sempre de nit,
la solitud del dia era estranya,
les ombres, els forats,
la foscor de la nit,
era on millor podia viure.

.francescallopis.com.


ELISABET MABRES

Confined 

2020_9 min

Una dona viu el confinament a la primavera de l'any 2020 entre l'entorn domèstic i l'escapada urbana. Sense acabar d’entendre les circumstàncies afloren estats de consciència desconeguts.

 

ELISABET MABRES

She's out  

2018-2020_3:13 min

Ella, confinada en làtex, busca la interacció amb d’altres per fi a Barcelona. Atracció, joc, espant flueixen amb menys protocol que a Hong Kong. Ha arribat el moment d’abandonar i emprendre la llibertat del desconfinament, ara i aquí, cap a una altra realitat...

.elisabetmabres.com.


NÚRIA MANSO

Quan tot s'acaba

2020_4:28 min

En aquest moment tan complicat per la COVID, m'interrogo sobre la mort. Quan tot s'acabi, què hi haurà? Què representa? Com la sentim?

.nuriamanso.com.


GONZALO MARCUZZI IGLESIAS

Doctrinas del shock -
antispot antipropaganda 

2020_2:05 min

Les doctrines del xoc es vénen aplicant des de fa mig segle (anys 70 segle XX). Abans amb terror i sang, i fins i tot amb dictadures titella a l'ús. Avui ni fan falta, la democràcia té els seus períodes de xoc, els seus milions de morts i la seva població mundial ara mateix obedient i presa de la por o la resignació. Aquest collage antipropaganda pretén que ens detinguem en la nostra pròpia estupidesa, covardies i incapacitat de comprendre el que és obvi: som esclaus del neoliberalisme/terrorisme i de les nostres misèries democràtiques.

.youtube.com/channel/UC3U27fix90g0lQ45EO3O_QQ.


JORDI MITJÀ

Desconfinar un taller 

2020_5:05 min


Aquest és un registre del primer dia que torno al taller, després de mesos tancats a casa. De les impressions dels materials, la llum i l'estat de les coses a l'exterior i a l'interior de l'espai on treballo. Del contrast entre l'estat d'abandonament i el d'una natura desbocada.

.jordimitja.com.


RROSE PRESENT

Pandemia: Flores al margen /
Malas hierbas 

2020_1:33 min
Filmació, edició, producció: Rrose Present
Música: Oriol Perucho
Les Fonts de Terrassa (Barcelona)
Distribuïdora: The Filmmakers Cooperative


Toni Negri deia que la "Resistència a la vida" era l'única Revolució possible davant el sistèmic capitalisme assassí.
Durant el confinament ningú tallava les "males herbes". Creixien lliures, fora de les retícules, als marges dels camins. Aquestes "males herbes" podrien significar tant els manifestants que surten a l'espai públic a protestar com ser metàfores del cinema experimental dels anys 60 als EUA. Cineastes que van obrir camins al marge de les educadores mirades del capital i els seus mitjans de comunicació. Com una revolució de mirades que salven el sensible de la depredació capitalista de la nostra existència amb una altra forma de mirar, una altra manera de pensar. Són eines de batalla contra les mirades colonitzadores, pensaments colonitzats. Un homenatge a la Vida, a aquelles flors al marge que van deixar els seus fruits en els nostres ulls.

Aquest projecte s'ha realitzat per al programa “In Solidarity - Protest Films in a Time of Crisis” organitzat per The Filmmakers Cooperative de NYC - COVID 2020. Pròxima projecció: “In Solidarity - Protest Films in a Time of Crisis” organitzat per The Filmmakers Cooperative de NYC (online).

.rroserpresent.eu.

 

DIANA RANGEL

Diario 07.04.2020

2020_2:36 min


Comparteixo amb vosaltres el meu vídeo-diari del dia 7 d'abril de 2020. Era el dia 24 de confinament a Barcelona i va ser el primer dia que vam descobrir la clau amagada de la terrassa del nostre edifici.
Reflexions en veu alta que es barregen amb records i processos, obres per fer, poemes a la punta de la llengua, un desig de caminar que es manifesta en el caminar d'una càmera, un paisatge que es plega i es desplega, com un llibre, fràgil i versàtil. Un vídeo-diari que relata en poques paraules els meus interessos principals com a artista.
Aquesta obra reflexiona sobre aquests mons que s'obren quan un es tanca, aquelles paraules que es van gestant dins de nosaltres, els records solapats que acaben conformant el nostre present i l'acte de narrar en veu alta a una imatge-present que va lentament observant-ho tot.

.dianarangel.com.


ANA RODRÍGUEZ LEÓN

Casa con mujer con casa 

2020_4:02 min

Una reflexió de quarantena sobre el cos, la quietud i el moviment.

.anarodriguezleon.com.NOEMI SJÖBERG

Fue era coronavirus te odio 

2020_9:45 min

color HD. Filmat en 4K


“És molt més fàcil actuar que pensar sota un règim tirànic” diu Hannah Arendt en el seu llibre La condición humana, que em va acompanyar durant el confinament. Del 13 de març al 26 d'abril de 2020, 42 dies, no es va permetre cap sortida als 6,8 milions de menors d'entre 0 i 14 anys residents a Espanya per cap motiu que no fos de força major. Per altra banda, els gossos tenien dret a sortir acompanyats dels seus amos. Animals urbans a les ciutats de Barcelona, Espanya i Varanasi, Índia.

.noemisjoberg.com.


JACOBO SUCARI

Muros 

2020_3:45 min

Muros és un vídeo sobre la pintada mural i la seva permanència. Sobre la seva fugacitat contemporània en una època en què els missatges a l'espai públic urbà estan prohibits, o si més no, invisibilitzats. Realitzat en època de confinament per la pandèmia de la COVID-19, Muros parla de murs actuals, que resumeixen altres murs passats.

.jacobosucari.com.


JORDI TEIXIDÓ

Llibre 1 

2020_1 min

Llibre pintat a mà i animat.

JORDI TEIXIDÓ

Llibre 2 

2020_1 min

Llibre pintat a mà i animat.

.vimeo.com/user3006068.


ULRICH WEITZEL

La publicidad en tiempos de COVID 

2020_1:35 min


En el magnífic escenari del terrari dels Laboratoris Dr. Schubabh es va rodar un anunci per a un conegut fabricant tèxtil i vam tenir accés en exclusiva als descarts de la pel·lícula.

ULRICH WEITZEL

El martirio de Santa Corona por enfermeros y clérigos humanos 

2020_1 min

En un futur els coronavirus han guanyat la guerra d'extermini als humans i són ara l'espècie dominant al planeta Terra, que ha recuperat la pau i el sentit comú.
Existeixen moltes llegendes sobre els negres anys vint de segle XXI, els més estimats són els que es refereixen a Santa Corona. Nascuda amb el nom de COVID-19, de pares desconeguts, es va convertir aviat en la carismàtica líder del primer atac contra els humans. Ella va desenvolupar moltes de les tàctiques d'assetjament i desgast que van resultar decisives al llarg del conflicte. A la tardor de l'any 2020 va ser traïda, capturada, torturada i finalment assassinada per humans. Ja no era viva per veure el contraatac del seu fill COVID-20 a la tardor de l'any 2020 i la victòria final sobre l'espècie humana a mans de COVID-21, que va acabar la llarga guerra amb la conquesta de Vilanova i la Geltrú al juliol de l'any 2022.

.youtube.com/channel/UC4HnzS9dBb5h5I8QHnh72Rw.

E D I C I O N S   A N T E R I O R S __ 2000-2004 __ 2005 __ 2007 __ 2008 __ 2009 __ 2010 __ 2011 __ 2012 __ 2013 __ 2014 __ 2015 __ 2016 __2017__ 2018 __2019 __