18a edició del festival de vídeo d’autor FLUX, caracteritzat des dels seus inicis per focalitzar el protagonisme en els autors que treballen en el camp del vídeo de creació (videoart, documental de creació, videoinstal·lacions, etc.). FLUX centra el protagonisme en els autors de vídeo i ofereix un espai perquè puguin donar a conèixer la seva feina.

Aquesta potenciació del coneixement dels autors es porta a terme de diferents maneres, entre d’altres, promovent la producció videogràfica i la documentació sobre els autors.

També seguim el camí encetat l’any 2010 amb la secció FLUX CLUB, un club de vídeo que, amb sessions periòdiques i amb la màxima flexibilitat, reflecteix la vitalitat del vídeo de creació a la nostra ciutat. Les sessions han tingut lloc al CC Convent de Sant Agustí (Sala Noble) d’abril a novembre del 2023.

Aquesta 18a edició és molt especial perquè és la primera on LIS COSTA, que ens va deixar el mes de juny d’aquest any, ja no hi és present físicament, encara que el seu influx flueix inalterable entre nosaltres i impregna cada batec del festival.

projeccions monogrÀfiques

Aquest any el festival s’articula al voltant de tres autors, que mostren la seva obra en una projecció monogràfica retrospectiva: Begoña Egurbide, Gonzalo Marcuzzi i Alessandro Olla, autors amb trajectòries ben diverses, que s’endinsen amb una mirada pròpia en els camps de l’art, la videocreació, la videoinstal·lació, la videoperformance, el documentalisme o l’experimentació audiovisual. Amb presentació a càrrec dels autors.

autoretrats 2023

El festival encarrega a cada autor la realització d’una obra original amb el tema comú de l’autoretrat. Aquestes peces de nova creació, a més de presentar-se com a complement destacat en les seves respectives projeccions monogràfiques, s’estrenen conjuntament en la sessió inaugural, amb la presència dels autors Begoña Egurbide, Gonzalo Marcuzzi i Alessandro Olla i amb diàleg obert al públic.

VIDEOPERFORMANCES

Abans de cada projecció monogràfica, hem programat una videoperformance, que anirà a càrrec dels artistes Alfredo Costa Monteiro + Luis Macías, Denys Blacker i The Julandrons.

influx

En aquesta secció es promouen les relacions del vídeo amb altres disciplines artístiques i, en aquesta ocasió es combina amb la literatura escènica i l'electrònica d'Eloy Fernández Porta + Miriam Reyes + Eloi el Bon Noi, com a acte inaugural del festival.

metamemòria

Dues sessions de projecció col·lectives al voltant de la metamemòria, que és la capacitat del cervell per recordar on s’ha emmagatzemat la informació.
Amb vídeos d’Elisabet Mabres, Elena Vilallonga, Javier Guerra, Jesús Ramos Huete, Noemi Sjöberg, Lupe Capell, Núria Manso, Miguel Andrés, Ana Rodríguez León, Josep M. Jordana, Rrose Present i Ramon Guimaraes.

Lis Costa in memoriam

Sessió de projecció col·lectiva que recull vídeos fets expressament en record de la Lis Costa, codirectora del festival Flux, que ens va deixar el juny d'aquest any.
Amb vídeos de Lis Costa, Ana Rodríguez León, Margrit i Antoni Mercader, Elena Vilallonga i Aurora Gasull, Elisabet Mabres, Ester Xargay, Francesca Llopis, Llapispanc, Julián Álvarez, Lupe Capell, Noemi Sjöberg, Núria Manso, Ramon Guimaraes, Xavi Casadesús i Josep M. Jordana.

autoretrats 2005-2023

En aquesta edició pren especial rellevància el visionat en loop en 5 monitors de la totalitat dels autoretrats realitzats pels 58 autors centrals que han participat en el festival des de la seva creació el 2005 fins al 2023.
Amb vídeos de Julián Álvarez, Eugeni Bonet, Joan Pueyo, Toni Serra, Jacobo Sucari, Jordi Teixidó, Lluís Escartín, Maite Ninou & Xavier Manubens, Xavi Hurtado, Dionís Escorsa, Francesca Llopis, Llorenç Soler, Joan Leandre, Xavier Gavin, Joan Lopez Lloret, Ester Xargay, Nora Ancarola, Carles Congost, Núria Font, Joan Morey, María Ruido, Mireia Sallarès, Iñaki Álvarez, Juan Gamero, Albert Merino, Harmonia Carmona, Jesús Ramos, Germán Scelso, Juan Bufill, Kònic Thtr, Lydia Zimmermann,  JimJak, Mabel Palacín, Elisabet Prandi, Adolf Alcañiz, Rrose Present, Antoni Muntadas, Andrés Hispano, Jordi Mitjà, Eulàlia Valldosera, Fernando Baños-Fidalgo, Ana Rodríguez León, Zavan Films, Francesc Abad, Eugènia Balcells, Ramon Guimaraes, Miguel Andrés, Noemi Sjöberg, Francesc Torres, Albert Alcoz, Félix Pérez-Hita, Yapci Ramos, Arturo Bastón, Kikol Grau, Elisabet Mabres, Begoña Egurbide, Gonzalo Marcuzzi i Alessandro Olla.

catÀleg

El catàleg recull informació del festival i de tots els participants. Inclou també tres articles de nova redacció sobre l’obra dels autors Begoña Egurbide, Gonzalo Marcuzzi i Alessandro Olla escrits, respectivament, per María Sigló, Miguel Molina-Alarcón i Pablo Leoni.

flux club

Sessions periòdiques, amb projeccions i videoperformances, que amplifiquen el festival des del punt de vista dels seus continguts i que estenen el seu període d’acció més enllà dels dies dedicats estrictament al festival. Estan complementades amb col·loquis que ofereixen al públic la possibilitat del contacte directe amb els videocreadors. La intenció és poder acollir altres tipus de sessions, no necessàriament monogràfiques, obertes a tot el que està passant en el camp del vídeo a la ciutat: sessions col·lectives dedicades a autors emergents, a videopoesia o videodansa, a estudiants d’imatge, a videoperformances de petit format, etc. És a dir, crear un club de vídeo que, amb la màxima flexibilitat, reflecteixi la vitalitat del vídeo de creació de la nostra ciutat i en sigui una plataforma de difusió.
Les sis sessions han tingut lloc d’abril a novembre al CC Convent de Sant Agustí.

 


descarregar postal

descarregar catàleg

clip promocional


organització i producció Habitual Video Team
direcció Lis Costa i Josep M. Jordana
imatge, disseny i web Xavi Casadesús
gravació vídeo Adolf Alcañiz

agraïments Marta Marín-Dòmine, Yacine Belahcene, Romina Fusco, Enric Puig Punyet, Adolf Alcañiz i els equips humans d’El Born CCM i del CC Sant Agustí

.info@fluxfestival.org.

EL BORN CCM
Plaça Comercial, 12. 08003 BCN


.elbornculturaimemoria.cat.HABITUAL VIDEO TEAM

Equip videogràfic format des del 1991 per Josep M. Jordana i Lis Costa, constituït en associació el 2005. Es tracta d’una associació sense ànim de lucre que té com a objectiu principal la promoció de tot tipus d’activitats relacionades amb les arts audiovisuals i concretament amb la videocreació.

Una branca fonamental de la seva feina és la documentació videogràfica (gravació i edició) d’esdeveniments culturals generalment de petit format com concerts, poesia, performances o espectacles teatrals. Des del 2012, posa en marxa el projecte SUMMA, amb la finalitat de convertir aquest patrimoni audiovisual en un arxiu videogràfic on line d’accés públic i gratuït.

Una altra branca de les seves activitats és l’organització de festivals, cicles i mostres de vídeo, com el festival de vídeo d’autor FLUX, les mostres sobre videopoesia i el festival d’arts escèniques audiovisuals INFLUX. Ha publicat els catàlegs del festival FLUX del 2005 al 2023, acompanyats dels corresponents dvds Autoretrats fins al 2017. També ha publicat, en col·laboració amb propost.org, el dvd recull de poesia experimental PEVB. Poesia en viu a Barcelona 1991-2003 (2004) i el dvd triple Proposta 2000-2004. Festival internacional de poesies + polipoesies (2006).

.habitualvideoteam.org.
.summa-hvt.org.
.influxfestival.org.

 


 E D I C I O N S   A N T E R I O R S __

2000-2004 __ 2005 __ 2007 __ 2008 __ 2009 __ 2010 __ 2011 __ 2012 __ 2013 __ 2014 __ 2015 __ 2016 __2017__ 2018 __2019 __2020 __2021 __2022 __