PROJECCIÓ COL·LECTIVA + COL·LOQUI

Sessió de projecció col·lectiva que recull vídeos fets expressament en record de la Lis Costa, codirectora del festival Flux, que ens va deixar el juny d’aquest any.

Amb vídeos de Lis Costa, Ana Rodríguez León, Margrit i Antoni Mercader, Elena Vilallonga i Aurora Gasull, Elisabet Mabres, Ester Xargay, Francesca Llopis, Llapispanc, Julián Álvarez, Lupe Capell, Noemi Sjöberg, Núria Manso, Ramon Guimaraes, Xavi Casadesús i Josep M. Jordana.
LIS COSTA

Pneumon

2010_5:24 min

Pneumon té a veure amb la respiració i amb l’ànima. “Pneumon” ve del grec antic “pneuma”, que també tenia el doble significat: al·ludia a l’aire que passa pels nostres pulmons, i també designava la part invisible de l’ésser humà, la seva ànima o esperit vital, la seva força creativa. Fa molt de temps, vam ser éssers alats. D’aquest passat ens queden les ales internes, atròfia de les que havien solcat l’aire, que ara aletegen atenuadament, engabiades en la presó del costellam.

MARGRIT I ANTONI MERCADER

Audiovisual? Sí, gràcies

2023_10 s_sense so

Audiovisual? Sí, gràcies és un pin de l’edició seriada que Lis Costa va crear el 2010 quan era Cap d’Estudis de Comunicació Audiovisual de la Universitat de Barcelona (en aquell moment els estudis estaven ubicats al Campus Mundet).

ELISABET MABRES

Costa

2023_8:34 min

Costa tracta sobre la finitud, l’acabament de la llum, del que costa deixar, la costa limítrof de la vida i la mort. També és un cognom, el de la Lis. Les imatges, rodades en plena soledat mentre es moria la flor a les costes de Mallorca, van fer-me sentir profundament aïllada. La poesia de Marc Romera trenca o transforma el silenci i posa la lírica on tot queda transformat en una melodia integrada. L’experiència de la mort de l’altre activa la reflexió universal sobre la pròpia mort. Costa és el primer vídeo de la trilogia amb Marc Romera.

.www.elisabetmabres.com.


ESTER XARGAY

Foc follet

2023_1:27 min


LLAPISPANC

Escales

2023_3:53 min

Un moviment amunt i avall per les escales d’un local antic amb les condicions que és l’antic lloc de la pastisseria a Castanys Onze (amb les condicions que té).

.laescocesa.org/ca/view/Llapispanc/3157.

LUPE CAPELL

La teva llum

2023_1 min_format vertical

A dins la sala, en hem reunit per acomiadar-te. Hi ha dolor, però hi és més gran l’amor.
A fora, als jardins del tanatori, hi brilla el sol amb més força que mai i en una mescla d’homenatge i record del teu amor pel videoart, trec el móvil de la butxaca i gravo el sol, resto immòbil i t’ofereixo el meu particular minut de silenci. Filmo, instintivament, la teva llum. Una llum que fa pessigolles i ho escalfa tot.
Una llum que no se’n va.
NÚRIA MANSO

Sí, Lis

2023_3:37 min

.nuriamanso.com.
XAVI CASADESÚS

chez Lis

2023_1:04 min

Alguns records animats de molts matins a casa seva.


ANA RODRÍGUEZ LEÓN

Costa Lis Costa

2023_3:40 min

Adéu, Lis Costa. Ara potser seràs tú qui vindrà a presentar-se en forma d’ocell o de flor o d’iguana als somnis dels altres.

.instagram.com/anarodriguezleon.


ELENA VILALLONGA I AURORA GASULL

Una carta per a Lis

2023_3 min_sense so

Filmació i manipulació digital.

.www.elenavilallonga.com.
 
www.aurora.cat.
ELISABET MABRES

Mes abans

2023_2:30 min

Camí senyalat, camí estroncat, fèrria no concloent, ombres de llum... Al sender natural hi caminen dos. Una ha marxat, l’altre es queda. La qüestió del temps entre el ser i el deixar de ser. Una frase, també inacabada, com l’esbós de tot plegat.

.www.elisabetmabres.com.

FRANCESCA LLOPIS

Vam tenir sort

2023_3:40 min

.francescallopis.com.

JULIÁN ÁLVAREZ

Lis Costa in memoriam

2023_1:58 min

Sense paraules.

.www.juliansite.com.

NOEMI SJÖBERG

Entre cel i terra

2023_1:19 min

Homenatge a Lis Costa.

.noemisjoberg.com.

RAMON GUIMARAES

Flux

2023_7:10 min

Flux és un emotiu homenatge en vídeo a Lis Costa, una persona preuada que continua ressonant a través de les veus col·lectives d’aquells que la vam conèixer i estimar. El vídeo esdevé un flux continu de més d’un centenar de persones que han volgut pronunciar el nom i cognom de la Lis. Cada repetició és única i esdevé un pont sincer que connecta el passat amb el present, mostrant l’impacte profund que va tenir en vides, amistats i interessos compartits.
Aquest flux col·lectiu construït mercè a la col·laboració de tots aquells que d’una manera o altra l’hem estimat serveix com a potent metàfora del seu amor i dedicació a l’art del vídeo, la cocreació del FLUX Festival, del FLUX CLUB i altres al costat de Josep M. Jordana.
El punt àlgid del vídeo és un moment commovedor en què tots els participants formem un mosaic amb el qual es crea per uns instants la imatge de la Lis. Per darrera vegada, tots junts pronunciem el seu nom i aquesta imatge efímera desapareix, deixant una empremta tan duradora com la que ella ha deixat als que l’hem conegut.
Flux vol ser alhora un homenatge i un testimoni dels llaços duradors d’amor i amistat que la Lis va saber crear en tot allò que feia.

.www.ramonguimaraes.com.


JOSEP M. JORDANA

50

2009_3:30 min

Videopoema d’aniversari dedicat a Lis Costa.

.www.josepmjordana.com.


E D I C I O N S   A N T E R I O R S __

2000-2004 __ 2005 __ 2007 __ 2008 __ 2009 __ 2010 __ 2011 __ 2012 __ 2013 __ 2014 __ 2015 __ 2016 __2017__ 2018 __2019 __2020 __2021 __2022 __