0
13 DE DESEMBRE 2016
A 8 DE GENER 2017


ARTS
SANTA
MÒNICA


ADOLF ALCAÑIZ / ANTONI MUNTADAS / RROSE PRESENT

 

cv

selecció de vídeos
per a projecció

videografia seleccionada

article d'Antoni Mercader

ANTONI MUNTADAS

Va néixer a Barcelona el 1942 i resideix a Nova York des de 1971. La seva obra aborda temes socials, polítics i de comunicació, com la relació entre l’espai públic i privat dins de determinats marcs socials o els canals d’informació i la forma en què són utilitzats per censurar o promulgar idees. Presenta els seus projectes en diferents mitjans, com fotografia, vídeo, publicacions, internet, instal·lacions i intervencions en espais urbans.

Muntadas ha impartit i dirigit seminaris en diverses institucions d’Europa i Estats Units, incloent l’Escola Nacional de Belles Arts de París, les Escoles de Belles Arts de Bordeus i Grenoble, la Universitat de Califòrnia a San Diego, l’Institut d’Art de San Francisco, Cooper Union de Nova York, la Universitat de São Paulo i la Universitat de Buenos Aires.

Així mateix, ha estat artista resident i professor de diversos centres d’investigació i educació, incloent el Visual Studies Workshop de Rochester, el Banff Centre d’Alberta, Arteleku a Sant Sebastià, l’Studio National des Arts Contemporains Le Fresnoy i la Universitat de Western Sydney. Destaca la seva llarga trajectòria com a professor convidat del Programa d’Arts Visuals a l’Escola d’Arquitectura del MIT a Cambridge (1990-2014). Actualment és professor de l’Institut Universitari d’Arquitectura del Vèneto de Venècia. Muntadas ha rebut diversos premis i beques per part d’institucions com la John Simon Guggenheim Memorial Foundation, la Rockefeller Foundation, el National Endowment for the Arts, el New York State Council on the Arts, Arts Electronica en Linz, Laser d’Or a Locarno, el Premi Nacional d’Arts Plàstiques concedit per la Generalitat de Catalunya i el Premio Nacional de Artes Plásticas 2005. Un dels guardons més recents és el Premio Velázquez de las Artes Plásticas 2009, atorgat pel Ministerio de Cultura espanyol.

La seva obra s’ha exhibit en diversos museus, incloent el MoMA de Nova York, el Berkeley Art Museum de Califòrnia, el Musée Contemporain de Montréal, el Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía de Madrid, el Museo de Arte Moderno de Buenos Aires, el Museo de Arte Moderna de Rio de Janeiro i el Museu d’Art Contemporani de Barcelona.

Quant a la seva presència en certàmens internacionals, cal destacar la seva participació en les edicions VI i X de la Documenta de Kassel (1977, 1997), a la Whitney Biennial of American Art (1991) i en la 51 Biennal de Venècia (2005), així com en les de São Paulo, Lió, Taipei, Gwangju i l’Havana.

Entre les exposicions individuals celebrades amb posterioritat a On Translation: I Giardini al Pavelló d’Espanya a la biennal de Venècia, es compten Protokolle, Württembergischer Kunstverein Stuttgart i la instal·lació On Translation: SocialNetworks a la Inter-Society of Electronic Arts de San José, Califòrnia durant l’any 2006. El 2007 va exposar Muntadas / BS. AS., simultàniament a l’Espacio Fundación Telefónica, el Centro Cultural Recoleta i el Centro Cultural de España a Buenos Aires. Va presentar l’any 2008 Petit et Grand a l’Institut Cervantes de París i Muntadas: La construcción del miedo y la pérdida de lo público al Centro José Guerrero de Granada, Espanya. Durant el 2009 intervé el Pavelló Mies van der Rohe amb el treball Muntadas. On Translation: Paper BP / MVDR i exhibeix a Montréal La construction de la Peur a la galeria d’Art Contemporani SBC i Muntadas: Vidéo, média critique, un restrospectiva realitzada a la Cinémathèque Québécoise.

Al 2010 presenta el seu nou projecte On Translation: Açik Radyo. Mitos y Estereotipos, sota el programa “Lives And Works in Istanbul” que exhibeix a l’Istanbul Modern Musem. El 2011 Muntadas va exposar Informação-Espaço-Controle en Estaçao Pinacoteca a São Paulo, Brasil; i About Academia, a The Carpenter Center for the Visual Arts a Harvard University, Cambridge, MA. Aquesta exposició va viatjar posteriorment a Arizona State University Museum i a l’American Academy a Roma, Itàlia. La seva mostra més recent, Muntadas: Entre/Between, es va realitzar al Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía, Madrid, des del novembre del 2011 fins al març del 2012. Es va exhibir a la Fundação Calouste Gulbenkian (Lisboa, Portugal) i va itinerar al Jeu de Paume de París l’octubre del 2012 i a la Vancouver Art Gallery (Vancouver, Canadà) el 2013. Recentment ha exhibit a Kent Fine Art (New York), Galleria Michella Rizzo (Venècia), Galeria Joan Prats (Barcelona) i la Galeria Moisés Pérez de Albéniz a Madrid, així com en el MuCEM –Musée des civilisations de l’Europe et de la Mediterranée– (Marsella, França).

Des de l’any 2011 treballa en el projecte Asian Protocols, la primera part del qual va ser presentada en el Total Museum de Seül el 2014, la segona fase en 3331 Arts Chiyoda a Tòquio el 2016 i pròximament es desenvoluparà i exhibirà l’última part del projecte a la Xina.

Al 2015 va estar convidat per la 72 edició de Festival de Cinema de Venècia a mostrar en l’espai públic el seu nou treball Dérive Veneziane, un videoprojecció dedicada a la ciutat de Venècia.

.vimeo.com/37814828.

 

flux 2000-2004 __ flux 2005 __ flux 2007 _ flux 2008 __ flux 2009 __ flux 2010 __ flux 2011 __ flux 2012 __ flux 2013 __ flux 2014 __flux 2015 __