0
13 DE DESEMBRE 2016
A 8 DE GENER 2017


ARTS
SANTA
MÒNICA


ADOLF ALCAÑIZ / ANTONI MUNTADAS / RROSE PRESENT

ADOLF ALCAÑIZ

cv

selecció de vídeos
per a projecció

videografia seleccionada

article d'Ester Xargay

 

EL CONTINENT DE CRISTALL
1995. 14:10 MIN. INSTAL·LACIÓ MULTIMÈDIA DE FRANCESC TORRES. TINGLADO 2, TARRAGONA, 1994.
VÍDEODOCUMENTACIÓ: ADOLF ALCAÑIZ. FILMAT I EDITAT EN BETACAM-SP.

“La meva pedra particular, la que sempre em deixa la puntera de la sabata feta malbé des de fa bastants anys, és permetre que els efectes inquietants de la política, de la ideologia, del poder titànic de la història i del desig obsessiu de controlar-la es filtrin en el seu treball i emboliquin el cabdell daurat d’aquesta activitat il·luminada, inaudita i gairebé sempre no sol·licitada que anomenem art. No puc evitar-ho, l’ètica em mareja l’estètica.
El Continent de Cristall és el resultat d’una sostinguda i sorpresa mirada a una part del món beneïda per la Divina Providència i el talent castrense unit a una ambició incansable de poder: l’Europa propietària dels drets d’autor de la història del Renaixement”. Fragment del text: Reincidències de Francesc Torres.
És un dels onze vídeos realitzats per a Tinglado 2 de Tarragona (direcció de Chantal Grande i Glòria Malé) de 1991 al 1995.

 


PHOTOSYNTHESIS
2004. 9:43 MIN. INSTAL·LACIÓ DE HEATHER ACKROYD-DAN HARVEY, METRÒNOM, BARCELONA, 2004.
VIDEODOCUMENTACIÓ: ADOLF ALCAÑIZ. FILMAT I EDITAT EN DVCAM

Els artistes britànics Heather Ackroyd i Dan Harvey van crear tres grans obres com a part de Photosynthesis: van presentar Sunbathers, una impressionant imatge sobre herba, així com les seves conegudes Mother and Child i Script. Les peces que componen la instal·lació mostren un aspecte basat en el temps. El mitjà és la mateixa natura, brins d’herba que formen una superfície sensible a la llum, que els artistes utilitzen per crear una forma única de fotografia vivent. Seguint els principis de la impressió d’una fotografia fan créixer l’herba, i és la diferent concentració de clorofil·la la que forma la imatge.
Adolf Alcañiz va estar a Metrònom del 1999 fins al 2006, documentant les exposicions, les Setmanes Internacionals de Música Experimental, i portant la direcció del laboratori de vídeo VìdeoLab de Metrònom, desenvolupant tant projectes interns com externs.

 


PIN-PAN-PUM
2003. 9:42 MIN. VIDEOINSTAL·LACIÓ DE LUIS BISBE. ESPAI 13-FUNDACIÓ MIRÓ, BARCELONA, 2003.
VIDEODOCUMENTACIÓ: ADOLF ALCAÑIZ. FILMAT I EDITAT EN DVCAM.


Molt sovint els projectes de Luis Bisbe (Màlaga, 1965) proposen percepcions inèdites de l’espai. De vegades ho fa mitjançant la realització de dibuixos espacials, fets amb gomes i cables d’acer que creuen les sales de paret a paret. Aquests dibuixos espacials creen columnes i portes, o fins i tot trampolins. D’aquesta manera s’origina una arquitectura desencaixada, que permet l’existència de dues arquitectures, una de les quals està desplaçada. Altres vegades el treball amb les il·lusions de la percepció es formalitza a partir de dibuixos que l’artista fa sobre la paret de la sala d’exposicions, per exemple duplicant un endoll o atorgant-li una expressivitat animada, o bé a partir de la projecció d’un objecte damunt el mateix objecte. Vídeo realitzat per a l’Espai 13 de la Fundació Miró. Durant els anys 2003 al 2005 Adolf Alcañiz va realitzar la documentació de les exposicions dels cicles dirigits per Montse Badia Angle de visió: 142º i Obsessions (zero % estàndard).

 


HYPERNATURAL
2015. 3:14 MIN. PROJECTE TRANSMÈDIA DE KÒNIC THTR. L’ESTRUCH-SABADELL.
VIDEODOCUMENTACIÓ: ADOLF ALCAÑIZ. FILMAT EN 4K I EDITAT EN HD.


Un concert / performance que explora la nostra relació amb el que entenem per naturalesa a través dels nostres vincles amb el color, la llum i els objectes. L’ús d’imatges mapejades, la llum i els sons que ens mostren la nostra relació amb l’arquitectura i el paisatge. Hypernatural és una simulació exagerada d’una naturalesa que mai va existir. És millor que la real: una mica més bonica, més polida i més segura que la versió anterior. La col·laboració d’Adolf Alcañiz amb Kònic Thtr comença al voltant de l’any 2002 fins a l’actualitat. Documenta les seves obres i col·labora en l’elaboració dels vídeos utilitzats en els espectacles.

 


TRICUSPIS
2012. 5:14 MIN. PROJECTE JOAN BROSSA: ACCIONS I TERRITORI. FIGUERES-BARCELONA, 2012.
VIDEODOCUMENTACIÓ: ADOLF ALCAÑIZ. FILMAT I EDITAT EN HD.


El projecte “Joan Brossa: Accions i territori” és una iniciativa creativa que neix de la Fundació Joan Brossa. Amb un caràcter polièdric i interdisciplinari, pretén ser una síntesi del que ha estat l’esperit català del segle XX representat per Joan Brossa i alhora ser capaç de projectar aquest alè cap al futur a partir de la seva relectura i actualització. Glòria Bordons, Moisès Maicas i Toni Giró en són els responsables des d’una triple mirada: literària, teatral i artística. Tal com constava al projecte: “Per tal d’aconseguir-ho, realitzarem diverses accions poètiques, escèniques i visuals en indrets representatius de la geografia biogràfica i emocional del poeta, mostrarem i debatrem cadascuna d’elles en aquest bloc i, finalment, les convertirem en matèria d’un documental. A través d’aquesta producció donarem a conèixer a la societat el que ha estat el conjunt de l’experiència i mostrarem una nova visió de l’art del segle XXI a partir de Brossa. Adolf Alcañiz filmarà i editarà les diferents accions i entrevistes que se’n puguin derivar. Tricuspis és el FREGOLISME que hem triat per enregistrar-lo a la SALA FREGOLI, on s’exposa la col·lecció de peces de Brossa donades al museu relacionades amb aquest transformista que Brossa admirava. Pierrot, Arlequí i Colombina visitaran la sala i els jocs i metàfores de Tricuspis exploraran en una acció efímera l’esperit d’aquest artista múltiple, singular, inclassificable i ben present al conjunt de l’obra brossiana”.

 



INTERROGACIÓ-RESPOSTA CORPORAL
2009. 11:21 MIN. FRANCESC ABAD. VÍDEO REALITZAT DINS DEL CICLE “DEL CONCEPTE A LA IMATGE”, BARCELONA, 2009.
DIRECCIÓ: ADOLF ALCAÑIZ, CARLES HAC MOR I ESTER XARGAY. FILMAT I EDITAT EN DVCAM.


Francesc Abad: el camí que va de la plasmació radicalment conceptual de la quotidianitat a la monumentalització de la fascinació per l’especulació filosòfica, aquesta via augusta empedrada de marbre de Carrara, en travessar Portbou es va diluir en un paisatge de pigues on tots els temps, barrejats, perfan un epítom del pessimisme esdevingut art greu, sòlid, lúcid i visionari.

 


GUIDED TOUR TO PASSAGES, HOMAGE TO WALTER BENJAMIN BY DANI KARAVAN
2014. 9:40 MIN. VIDEODOCUMENTAL. DIRECCIÓ PILAR PARCERISAS. VÍDEO REALITZAT AMB MOTIU DEL 20è ANIVERSARI DE PASSATGES,
MEMORIAL DE DANI KARAVAN A WALTER BENJAMIN, PER A LA FUNDACIÓ PASSATGE, PORTBOU, 2014. FILMAT I EDITAT EN HD

Passatges és el nom del Memorial que l’artista israelià Dani Karavan va realitzar a Portbou en homenatge a Walter Benjamin amb motiu del 50è aniversari de la seva mort, integrat en el paisatge d’aquesta petita població situada a la frontera entre França i Espanya. Dedicat a la vida de Walter Benjamin, de tràgic final, evoca valors humans de cultura i de pau. Des de la seva inauguració el 1994 atrau molts intel·lectuals, així com molts visitants de tot el món. Enfront de la dramàtica situació dels emigrants a Europa, aquest és un homenatge als fugitius anònims que arrisquen la seva vida fugint a l’exili a la recerca de la llibertat.

 


ATHOS
2013. 6:45 MIN. FRAGMENT DEL DOCUMENTAL SOBRE BENET ROSSELL. BARCELONA, 2013. FILMAT I EDITAT EN HD

Vídeo que forma part de les vint peces filmades per a un documental sobre Benet Rossell, fet conjuntament amb ell. En aquest vídeo, hi col·labora Carles Andreu, cantant i gran amic de Benet Rossell. Dos personatges caminant, Benet Rossell fent de cec, és el guia. El segueix Carles Andreu, cantant, en aquest viatge cap a cap lloc. El recorregut descriu el símbol d’infinit. Rememora el viatge fet per ells dos a Grècia quan van visitar el mont Athos.

 

autoretrat



AUTORETRAT
2016. 4:12 MIN. FILMAT I EDITAT EN HD.

L’autoretrat ve a representar la mirada per comprendre l’entorn, la contemplació de les coses. I com aquesta percepció és variable.

 

 

flux 2000-2004 __ flux 2005 __ flux 2007 _ flux 2008 __ flux 2009 __ flux 2010 __ flux 2011 __ flux 2012 __ flux 2013 __ flux 2014 __flux 2015 __