10/12/2019
a 5/01/2020


arts
santa
mònica



flux

projeccions

monogrÀfiques


 

FRANCESC ABAD
EUGÈNIA BALCELLS
RAMON GUIMARAES


Francesc Abad

cv

selecció de vídeos
per a projecció

videografia

article de Claudia Kalász


 


ACÀCIA-ACRÀCIA
ANOTACIONS A LES “IMATGES EN MOVIMENT” DE FRANCESC ABAD

Des del Camí de l’arbre sec, Francesc Abad es posa en marxa cap a una incursió a les creacions filmades que constitueixen una part important de la seva trajectòria pluridisciplinària i que es poden veure en el seu conjunt al Festival Flux 2019. El Camí de l’arbre sec és la metàfora per un camí artístic al marge de la productivitat mercantil, un camí que comporta una escassa presència als museus. Al mateix temps, el Camí de l’arbre sec és una carretera situada a la zona rural de l’Empordà.

En la introducció, filmada expressament per a la mostra, la càmera recorre lentament la calçada i un cartell indica que estem sortint d’un poble amb el nom “Arbre sec”. Com sovint a la trajectòria de Francesc Abad, la seva obra recull elements biogràfics i s’impregna d’experiències viscudes. Per això resulta significatiu que el camí arborat porti a la casa on Francesc Abad acaba de traslladar-se, per viure a prop de la natura, deixant enrere tota una vida a la ciutat de Terrassa, antic centre de la indústria tèxtil.

Allí va néixer (1944), i allí va créixer al mig de l'opaca grisor de la dictadura franquista, el silenci de la por i els drames familiars xiuxiuejats als patis dels anomenats casals anglesos (les cases unifamiliars per als obrers varen ser construïdes segons el model anglès), sent  la transmissió oral l’única forma de construir una memòria col·lectiva de la història reprimida. Allí va començar a treballar quan tenia 14 anys, va viatjar com a representant de mostres de teixits fins que, l’any 1972, una beca i un viatge a Nova York varen conduir-lo a la decisió d’abandonar la fàbrica i dedicar-se principalment a la creació artística.

Així i tot, la producció industrial de teixits, les condicions de treball marcades pel fordisme i finalment el desmantellament de les fàbriques, que van implicar la desaparició de tot un món que havia definit la vida –Lebenswelt– de molta gent, impregnen la seva obra. Hi destaquem La cultura és un ganivet que s’endinsa en el futur (2003) on, darrere de les imatges d’un casal anglès enderrocat, se sent el relat d’una veïna que omple l’espai abandonat amb una presència recordada. Però cal remarcar que al mateix temps, i des del principi, la reflexió sobre la natura i el paisatge com a fet contraposat a la  indústria, tot i que també intervinguda i sotmesa a factors  alienants, constitueix un motiu important de l’activitat artística de Francesc Abad.

Això ja queda palès a les primeres accions filmades dels anys 1972 i 1973, que utilitzen el paisatge com a suport. Experimenten amb els quatre elements,  mesuren espais naturals, com ara el llac de Banyoles, o realitzen intervencions en un quadrat marcat damunt d’una gespa, com va succeir a la "documenta 5" de Kassel. Són accions col·lectives, nascudes en el si de l'aleshores recentment constituït Grup de Treball, un col·lectiu obert d’artistes de diferents disciplines, units per la intenció d’allunyar-se de l’art com a objecte mercantil i d’atorgar-li una funció social. Les intervencions implicaven una reflexió sobre el procés de la creació artística, una actitud que segueix sent constitutiva en tota l’obra de Francesc Abad i que permet definir-lo –més enllà de les tendències d’una determinada època– com a artista conceptual.

La retrospectiva que abraça l’obra filmada des del 1972 fins al 2015 mostra com l’artista va trobar el seu camí molt particular al marge de l’atenció del gran públic, a vegades difícil per a ell, a vegades també incomodant per als altres. Es pot observar com va desenvolupant les seves idees i les eines d’expressió, inscrivint-se en la manera de fer de l’arte povera, fidel a l’impuls crític dels seus inicis sense estancar-se. Presenciem un work in progress ple d’inquietuds, mai acabat, sempre fragmentari, sempre experimentant, volent ser assaig en el sentit de "prova" i en el sentit de forma d’un pensament obert, tal com la va reivindicar Th. W. Adorno en el seu text L’assaig com a forma

L’artista subratlla que fuig de la imatge perfecta, que no s’entén com a videoartista i que busca la imatge que no té els píxels suficients per ser consumida amb facilitat. En aquest sentit, els seus vídeos són “imatges en brut”. Però paradoxalment, la seva imperfecció representa una subtil resistència a la invisibilitat. Gràcies al petit xoc que produeixen, entren en els nostres ulls cegats per l’allau d’imatges que ens inunden dia rere dia.

En la producció de Francesc Abad, el vídeo és la conseqüència d’un nou mode de treball, de la decisió de deixar el pinzell per la càmera i, com diu el mateix artista, “per donar constància que la idea i el procés són més importants que l’objecte final”. Pensant en les accions, resulta natural que siguin filmades, vol dir, documentades en un mitjà visual que es basa en el moviment. Però més endavant, a partir dels anys 80, Abad utilitza el mateix mitjà per posar en moviment imatges estàtiques, siguin les runes de llocs abandonats, siguin instal·lacions temporalment exposades, o les pàgines dels quaderns on esbossa projectes (no sempre realitzats), on apunta reflexions i citacions de les seves lectures. Així neixen les “imatges en moviment” que provoquen reflexions –més vigents que mai– sobre el temps en què vivim, la nostra relació amb el passat i el món en què volem viure.
 
Dedicat al filòsof Ernst Bloch, el vídeo Kultur-Zivilisation (1983) planteja la relació entre els dos conceptes, críticament contraposats per alguns pensadors del segle XX, mentre la càmera passa pels espais enrunats d’una de les fàbriques tèxtils més importants de Terrassa, convertida en un camp de batalla del temps. Entre les despulles, l’artista ha col·locat retrats de cares humanes expressant emocions extremes i fotos de desastres provocats per la humanitat, com ara un cementiri de soldats i l’explosió d’una bomba atòmica. Podrà la cultura –aquí representada per les proporcions matemàticament equilibrades de l’Home de Vitruvi de Leonardo da Vinci– salvar una civilització destructora o és ella mateixa còmplice de l’esperit que condueix a la barbàrie? Els vídeos sobre les instal·lacions Europa arqueologia de rescat (1986) i Dinosaures. Pertorbacions irreversibles (1987-88) s’endinsen en la prehistòria per preguntar on ens porta l’evolució. Una crítica de la civilització actual exerceix també l’analogia de la Medusa –segons el mite quedava petrificat qui la mirava– amb la televisió (Analogies, 1991).

Welfare State o Els herois reals són morts (1987) era una instal·lació a la nau de l'antiga fàbrica Tecla Sala a l’Hospitalet, poc abans de convertir-se en Centre d’Art. Gairebé tots els components s’han perdut, destí de la majoria de les instal·lacions de Francesc Abad. El que queda és la documentació filmada del transport d’una embarcació del port de Barcelona a l’Hospitalet. Amb la seva textura fosca, baixa de contrast i ratllada, sembla una pel·lícula antiga. Descriu un trajecte a l’inrevés, de mar a terra, com si volgués recordar la història del vaixell que en el seu últim viatge torna al lloc de la producció, realitzant un passatge reflexiu.

L’art de Francesc Abad està compromès amb els “subalterns”, com anomena en sintonia amb la filòsofa índia Gayatri Spivak a tots aquells subjectes socials que no són escoltats o que són silenciats per la història oficial. El 1992 va dedicar la instal·lació multimèdia S. A. (Gijón) a la vaga dels miners asturians de l’empresa Hunosa (que finalment va reduir la plantilla en més de 4000 treballadors). 

Solo cum solo (1994), ocupant una amplia sala al MAGASIN de Grenoble, evoca el gran silenci que envolta el dolor, la soledat i la mort mitjançant una seqüència de petits espais hospitalaris on es troben objectes o imatges carregades de significat. La meditació sobre qüestions tan existencials de la condició humana ret homenatge a Simone Weil (1909-1943), una heroïna de la solidaritat, que es va consumir en la seva cerca radical de la vida justa i el camí solitari cap a la veritat espiritual.

Un espai de memòria traumàtic ofereixen els passadissos llargs i estrets de l’inhòspit Hotel Europa (1996). El vídeo (realitzat, com alguns altres, per Adolf Alcañiz) documenta la construcció d’un laberint enorme. Vist des de dalt, l’estructura va cobrant la forma d’una creu gammada. Les parets d’aquell Hotel Europa claustrofòbic, sense portes ni finestres, evoquen l’inimaginable patiment de les víctimes de les dictadures del segle XX –persecució, tortura, mort i exili (amb un collage de sons greus a manera d'un rèquiem, compost per Barbara Held). Però alhora surt l’homenatge a la resistència. Als passadissos hi ressonen les veus de poetes que “lluitaren contra diferents formes de totalitarismes i especialment contra el nazisme i l’estalinisme” com ara René Char, Anna Akhmàtova i Ossip Mandelstam. Nosaltres som “invitats a quedar-nos a l’Hotel Europa perquè hem sigut convidats a no oblidar”.

L’exposició Diari: "Un ull que no forma part del món" (1997) comprèn diferents instal·lacions també dedicades a escriptors que varen aixecar la seva veu, entre ells, Primo Levi, Hanna Arendt i el poeta polonès Zbigniew Herbert (1924-1998). L’últim és representat amb una sèrie de calaixos tancats (“Szuflada / calaix”) perquè sota el règim estalinista no va poder publicar les seves obres. Fins a l’any 1956, quan va aparèixer el seu primer poemari Struna światła (La corda de llum), només havia “escrit per al calaix”. Un vídeo mostra els interiors dels calaixos, que contenen textos de diaris i un dels seus poemes.

Així mateix l'exposició “Literatures de l’exili” (Barcelona, CCCB, 2005-06), amb instal·lacions de Francesc Abad, es preocupava pel rescat de la memòria històrica dels escriptors silenciats i exiliats, en aquest cas els del Franquisme; i la paraula Winnipeg, estesa al vestíbul del CCPLM (Centro Cultural Palacio de la Moneda, Santiago de Xile, 2007), amb unes mides totals de 50 m x 6.90 m, es referia a la nau que, noliejada per Pablo Neruda, va arribar a Valparaíso el 3 de setembre de 1939 amb 2200 exiliats a bord.

Les propietats de les instal·lacions ofereixen una forma de recordar el passat que ens interpel·la, que permet actualitzar els esdeveniments i vincular-los amb el nostre present. És precisament això el que Walter Benjamin va suggerir amb la seva teoria de la “imatge dialèctica”. L'entén com a fruit d’una presa de consciència instantània, arrancada al flux del temps, una il·luminació sortosa quan el present es reconeix en el passat. La preocupació pel rescat de la memòria dels vençuts en perill de desaparèixer va apropar Francesc Abad al pensament del filòsof alemany. El Llibre dels Passatges i les tesis Sobre el concepte de la Història, originalment pensats com a introducció a aquest gran projecte inacabat, es converteixen en textos de capçalera. Francesc Abad transforma el particular mètode dels Passatges, és a dir la citació de fragments, en mètode artístic que consisteix a treure imatges i frases del seu context i crear noves constel·lacions mitjançant el muntatge (per cert, no per casualitat un mètode intrínsecament fílmic, una altra de les fonts de les quals beu l’artista).

Així neixen les seves imatges del pensament, realitzacions visuals de la figura intel·lectual que Benjamin anomenava Dialektisches Bild. Aquestes imatges representen una lectura del passat des del present. El projecte Block W.B. La idea d’un pensament que crea imatges, una extensa instal·lació al Museu de Granollers inaugurada el 2005, buscava explícitament el diàleg amb els conceptes de Walter Benjamin, mentre que La línia de Portbou (1990) es basava principalment en la reconstrucció de l’últim passatge pels Pirineus que va portar el filòsof cap a la mort quan intentava fugir de l’Europa feixista. A Granollers, les conegudes divuit tesis de l’assaig Sobre el concepte de la Història servien de bastida per estructurar un recorregut a través dels projectes anteriors de l’artista, documentats en suport digital, i permetien rellegir-los mitjançant conceptes benjaminians com ara memòria i oblit, petjades, passatges, crítica del progrés o civilització i barbàrie.

Pel que fa als vídeos, el canvi a formats més interactius i complexos es fa palès a partir del 2000, coincidint amb el canvi de la càmera analògica a la càmera digital. Les conseqüències estètiques es poden apreciar en el projecte Wartwar (2000), en el passeig fílmic per l’exposició Wooden House, Iron Bed, Straw Hat (2001) o en Imatges dialèctiques (2003), al voltant de Th. W. Adorno, com ja s’ha dit, un dels referents filosòfics importants de l’artista. Els Diaris del pensar (el nom al·ludeix als Denktagebücher de Hannah Arendt), dels quals l’anomenat vídeo constitueix un exemple, representen una forma d’assaig constant i una part essencial del treball artístic. La reelaboració digital d’aquests Diaris hi afegeix la transició d’una imatge a l’altra, així com la simultaneïtat de diferents imatges mitjançant la superposició o la inserció. En aquest sentit, tots els Diaris del pensar filmats (2001-2003) són imatges dialèctiques.

I ho són també les instal·lacions de grans dimensions que entrellacen imatge, veu, so i acció, com ara Conjunciones copulativas (2002), un assaig sobre la vulnerabilitat de la natura davant de l’impacte humà, agreujat a l’era de l’enginyeria genètica.

Un tema recurrent a l’obra de Francesc Abad és la fragilitat de la memòria, a nivell individual i col·lectiu. La representen la desaparició silenciosa de la paraula escrita amb tinta sobre paper que es dilueix a l’aigua (Memòria, 2001) o l’acció contundent de trencar una llosa de marbre amb la paraula gravada –peça d’una antiga instal·lació– perquè ja no hi és la persona que es relacionava amb ella (Memòria 2015-1988). El vídeo Azaila (2003) conta l’intent fallit de localitzar la tomba d’un soldat desaparegut durant la Guerra Civil, familiar del propi artista: els descampats vora l’estació del poble d’Azaila (Terol) no guarden cap senyal de la Història.

Un gran exemple de rescat de la memòria col·lectiva el constitueix l’arxiu El Camp de la Bota (2004) que reuneix 1200 documents i unes 30 entrevistes per combatre l’oblit dels més de 1700 dissidents que Franco va fer afusellar a una platja al límit del municipi de Sant Adrià. Quan el lloc es va enterrar sota el paviment del Fòrum de les Cultures de Barcelona, Francesc Abad va començar a recollir testimonis i documents. Al febrer del 2019, finalment, es va inaugurar en el lloc dels esdeveniments el Memorial Parapet de les executades i executats 1939-1952, també realitzat per Francesc Abad.

L’únic documental de la retrospectiva, Rotspanien (2005), filmat  seixanta anys després de l’alliberament dels camps d’extermini nazi de Mauthausen, Gusen i Ebensee, ofereix una reflexió sobre el que són en l'actualitat aquests llocs de memòria.

Davant “la devastadora globalització que fins i tot ens pren els somnis”, l’any 2010 Francesc Abad enfoca de nou la filosofia d’Ernst Bloch per preguntar-se què queda de les utopies socials del segle XX, del concepte blochià de la utopia concreta i del pensament transgressor. El projecte comprèn catorze entrevistes amb pensadors i pensadores de vessants diverses. Helga Reidemeister, cineasta i autora d’un documental sobre Ernst i Karola Bloch, és retratada a través del seu arxiu fotogràfic (2013). Després de diferents gestions infructuoses per presentar el projecte Ernst Bloch: Espai per a la utopia en una sala d’exposició de la ciutat de Barcelona, l’artista va decidir donar-li la forma d’un espai web.

Tant Ernst Bloch com Walter Benjamin trenquen amb la idea de la Història com a progrés continu. Hi contraposen un model de la convivència de corrents acontemporànies (Ungleichzeitigkeit) que no pertanyen al mateix nivell de desenvolupament. D’acord amb aquesta idea, Francesc Abad concep el rescat de la memòria com a tasca arqueològica. Representa la memòria com a lloc, Stelle, una sedimentació de capes de vivències, conceptes, esdeveniments socials i biogràfics (conferència “Un lloc anomenat Stelle”, 2014) A aquesta idea li corresponen el palimpsest com una de les seves representacions gràfiques, la metàfora del teixit –exportada de la indústria tèxtil– i l’empelt com a mètode adoptat de la botànica que interromp la continuïtat de l’arborescència per crear una espècie nova. Així conviuen elements heterogenis com ara paraules, dibuixos, fotografies, fulles i altres elements naturals en els espais de reflexió creats per l’artista. Fins i tot el videomuntatge més autobiogràfic amb el títol irònic Retrat autobiogràfic (2010), s’inscriu en aquesta  estètica de l’empelt. “La memòria és un paisatge topogràfic”, aquesta frase encapçala una obra gràfica amb el títol "Empelt" que representa una superposició d’imatges realitzades entre 1986 i 2013.

L’últim vídeo, La fissura al mur (2015), torna en certa manera als principis, documentant una “acció pensament”. Pretén protestar contra la persecució del pensament crític.

Francesc Abad manifesta que en els últims anys no crea obra nova sinó que es dedica a repensar la feina feta. Ho fa des d’un lloc que anomena Casa Dämmerung, paraula alemanya que significa alhora crepuscle i alba. Assenyala un espai de traspàs on és possible mirar enrere i endavant. Aquí emboca el camí d’una producció artística constant, incorrupta i compromesa amb les qüestions virulentes de la nostra època, un camí al marge de la gran indústria cultural, un camí on és possible prestar atenció a les coses rebutjades, menyspreades i oblidades. Actuar al marge concedeix una certa autonomia, als marges hi creixen plantes fortes i resistents. Heus aquí la frondosa acàcia que apareix al final del Camí de l’arbre sec, un ésser crescut en llibertat. L’artista li dedica una inscripció en una petita pedra. És un joc de paraules i al mateix temps un acte d’autoreconeixement: “acàcia - acràcia”.

 

Claudia Kalász és assagista i traductora. Ha col·laborat amb Francesc Abad en els projectes F.A. – W.B.: Correspondències i Ernst Bloch: Espai per a la utopia.



edicions anteriors: __ 2000-2004 __ 2005 __ 2007 __ 2008 __ 2009 __ 2010 __ 2011 __ 2012 __ 2013 __ 2014 __ 2015 __ 2016 __2017 __2018 __