Iñaki Álvarez _ Juan Gamero _ Albert Merino

cv

selecció de vídeos per a projecció

videografia

article de Saturio Alonso

Director, guionista i fotògraf. Barceloní nascut a Madrid el 1952, ha fet estudis de dret, direcció d’empreses i antropologia. Format a l’Escola d’Estudis Artístics (L’Hospitalet), ha assistit a tallers de fotografia, cinema d’animació, guió, direcció de fotografia i direcció d’actors amb professors com Frank Daniel, Robert McKee, Patricio Guzmán, Carlos Gandolfo, John Strasberg i Diego Dussuel.

Va començar filmant pel·lícules en 8mm i com a auxiliar de direcció i càmera en uns quants llargmetratges. Ajudant de direcció del curt Ascensor (Os d’or Film Fest Berlin 1978), va produir, escriure i dirigir els curtmetratges 4 Km i Hop!, (35mm, selecc. oficial Filmfest Berlin 82, Melbourne 82 i Sant Sebastià 83). Director, càmera i coproductor de Liza R.D. (videoart, 2n premi Up&Down, Barcelona,1984). Autor d’Un Monty Python a Belchite sobre el rodatge de El barón de Münchhausen, de Terry Gilliam (fotos i text, 1987, revista Ajoblanco). El 1989 exposa els seus films i fotos a la sala Bikini de Barcelona.

Ha treballat com a realitzador a TVE-Catalunya, on ha desenvolupat bona part de la seva carrera tocant pràcticament tots els gèneres televisius, des de programes esportius, informatius, culturals, musicals i infantils fins als documentals, la seva especialitat. Realitzador de documentals sobre Mariscal, Riera i Aragó, Plensa, Català-Roca, Carles Barral, Sisa i del programa “Dos en Raya”. Realitzador i guionista de El papel de su vida (la vida de l’actor Arnau Vilardebò, 16mm, doc., sèrie “Vivir cada día”). Realitzador i guionista a “Metrópolis” (Fábrica RGM) i “Documentos TV” (Los niños del 36, tres documentals d’una hora sobre la vida dels nens durant la guerra civil espanyola). Realitzador de Cançó-Nova Cançó: canciones para una historia, de Sáhara a través, Retorn a Formentera i dels curts de dansa El cas de la dona que va oblidar el seu nom i El salt de la granota (amb la companyia Gelabert&Azzopardi). Realitzador de 300 curts de ficció per a “Pinnic” (Ondas TV Intern.1993, bronze al New York Festival 1994).

Entre 1989 i 1991 va dirigir i escriure el seu projecte més personal, “Prisma”, 26 obres de 30 minuts, documental i ficció, que van participar a la selecció oficial de l’INPUT 1990, al Festival Prix Futura Berlin 1991 i exhibides a l’Expo Sevilla’92 i al Centre Pompidou de París. El tema central: l’observació del comportament humà i la natura des de diferents punts de vista, amb una narració purament visual. Sèrie rodada a París, Islàndia, Costa Brava, Equador, Barcelona, Irlanda, Tanzània i Kènia. El 1992 va participar a la cerimònia de cloenda dels JJOO Barcelona 92 dirigint el documental final dels Jocs, que va ser projectat a la pantalla de l’estadi i emès a tot el món.

Director, productor, càmera i muntador de La Conxinxina, videoclip de Koniec (1994), el 1995 va formar part del col·lectiu d’actors i directors Alpacine, on va dirigir, escriure i fotografiar el curt de ficció Tabaco y ron.

Director i coguionista del documental Vivir la utopía, el testimoni d’anarquistes que van viure les col·lectivitats i la revolució durant la guerra civil espanyola (Arte-TVE 1997, La Mirada Film Festival, Melbourne 2008, festival Images Mouvementées-Paris 2009). Director de Loquillo en directo, concert del disc La vida por delante. Realitzador i coguionista del documental Escenarios para la felicidad (2001, super16mm, capítol sobre Carme Riera, sèrie de TVE “Esta es mi tierra”). Realitzador de “Redes” (TVE, 2000-2005, medalla d’or al New York Festival 2005).

Darrerament ha treballat en produccions independents com a realitzador, guionista i també fent de càmera i muntador. Són el casos del guardonat documental Babel 2015 sobre els gratacels del futur (DTV-Natura, 2000), el curt de ciència ESOF 2008 per a l’Euroscience Open Forum o En busca del primer europeo, un viatge al nostre passat de la mà d’Eudald Carbonell, codirector d’Atapuerca (2011).

El 2000, amb Carmen Rodríguez, funda Paradocs per produir els seus propis projectes. Director, coguionista, càmera i muntador de Viure a Bali; Galápagos, viaje a los orígenes; Bali, espíritus y artesanos i Ecuador, viaje a la selva amazónica. Ha estat assessor audiovisual de la càtedra “El cervell social” de la UAB i és membre de l’EDN (European Documentary Network) des del 1997.

.gameroja@lafloresta.net.----.www.paradocs.es.

____________________

 

 

flux 2000_2004 __ flux 2005 __ flux 2007 __ flux 2008 __ flux 2009 __ flux 2010 __