ACTUACIÓ

Espai de relació entre el vídeo i altres disciplines artístiques.
fotografia CAROLINE-LIMA


SANTIAGO LATORRE

Santiago Latorre és un artista i enginyer interessat en com el que és orgànic i viu pot afectar totes les fases de l’esdeveniment sonor, des del moment de la composició i generació del so fins a la percepció. Aquest interès es posa de manifest en projectes com la Sonificación del Genoma Humano, la performance privada per a dues persones A pie de cama, o als seus discos en solitari Órbita i Eclíptica, que exploren cicles, forces i esdeveniments físics que impacten la nostra manera de percebre i sentir. Ha mostrat el seu treball a festivals i espais com Sonar, Primavera Sound, Ars Electronica, Sundance i Esplanade Singapore; i ha col·laborat en projectes de dansa, moda i cinema presentats a Tate Modern (Londres), Fundació Tàpies (Barcelona) i Quanta Arts Foundation (Taipei) entre d’altres. El 2012 va compondre la música per a la pel·lícula Interior. Leather Bar, codirigida per James Franco i Travis Mathews. Latorre és comissari de FUGA - Exploraciones Sonoras, un programa de residències artístiques internacionals, plataforma d’exhibició i incubadora de continguts educatius que nodreix una comunitat d’artistes, tecnòlegs i públic a Saragossa.

.instagram.com/santiago__latorre.
.linktr.ee/santiagolatorre.

LA ARQUITECTURA DE LA AMISTAD

La arquitectura de la amistad va començar el 2016 com una exploració de les possibilitats de la manipulació vocal en temps real desenvolupada per Latorre. Després d’estar allunyat de la creació musical durant diversos anys a causa d’una lesió a les dues mans, va començar a experimentar amb sensors de moviment sense contacte per modificar el so de la seva pròpia veu, buscant recuperar la sensació de tocar un instrument. L’exploració va créixer i es va transformar a través de col·laboracions amb artistes i amigues a l’ecosistema del Laboratorio de Sonido d’Etopia Centro de Arte y Tecnología a Saragossa. El compositor americà Colin Self, l’artista colombiana Atabey Mamasita i la cantant saragossana Nieves Arilla es van unir per produir l’àlbum musical Architecture of Friendship, editat pel segell barceloní Foehn Records l’abril del 2022 (enllaç d’escolta: https://orcd. co/zqn96wl).

Amb motiu del Festival Ars Electronica, el 2021 Santiago Latorre i Nieves Arilla, en col·laboració amb la coreògrafa i il·luminadora basca Sara Paniagua, treballen en una versió escènica del projecte. Per això expandeixen el sistema de processament de so amb el moviment del cos per incloure també el processat de la llum, de manera que so, llum i moviment s’afecten mútuament. La seqüència de cançons s’ofereix com a frontissa per activar i exercitar l’empatia, les connexions sensibles, per despertar l’esperança i recarregar l’entusiasme, potser fins i tot per fomentar la cura entre allò familiar i allò estrany.

La arquitectura de la amistad és un projecte col·lectiu inspirat en la noció d’ecosistema i el valor de la interdependència, conduït pel compositor aragonès Santiago Latorre. El grup pren el nom de les paraules de Hannah Arendt, que després de ser acusada de manca d’amor pels jueus, va respondre: “Tens raó. No estimo cap poble –ni els francesos, ni els nord-americans, ni els jueus, ni els negres–. Només estimo els meus amics”. Aquesta cita es pot interpretar com una manifestació del desig de mobilitzar la noció d’identitat; Arendt defensa que les seves accions no es basen en l’amor cap a un poble o nació en particular, situant-se en una bretxa entre diverses identitats i fora de qualsevol política identitària convencional.


Performers SANTIAGO LATORRE I NIEVES ARILLA
Música composta per SANTIAGO LATORRE, COLIN SELF, NIEVES ARILLA I ATABEY MAMASITA
Il·luminació i suport coreogràfic SARA PANIAGUA
Visuals en projecció filmats per CAMILLE BLAKE, WILLIAM MARKARIAN-MARTIN I ZOYA BASSI
Editades per ROSER CORELLA I SARA PANIAGUA
Desenvolupat en residència a LIA Sonido - Etopia Centro de Arte y Tecnología a Saragossa per a Ars Electronica Festival (Linz, Àustria)
Fotos de directe PEDRO ANGUILA


E D I C I O N S   A N T E R I O R S __

2000-2004 __ 2005 __ 2007 __ 2008 __ 2009 __ 2010 __ 2011 __ 2012 __ 2013 __ 2014 __ 2015 __ 2016 __2017__ 2018 __2019 __2020 __2021 __