:: FLUX 2005 . Festival de vídeo d'autor    inici flux programa projeccions monogràfiques influx
  Julián Álvarez | Eugeni Bonet | Joan Pueyo | Toni Serra (Abu Ali) | Jacobo Sucari | Jordi Teixidó   
"Un pa rodó per barret", per Núria Font
| cv
| selecció de vídeos per a projecció
| autoretrat
| videografia
| article de Núria Font
 

 

 

 

 

 

Un pa rodó per barret

Tot i que he anat seguint ben de prop la trajectòria artística de Jordi Teixidó, abans de posar-me a escriure reviso la seva filmografia i torno a mirar algunes de les seves obres. El somriure se’m queda clavat una bona estona a la cara. M’adono que aquesta qualitat, la de fer somriure, és la que millor defineix la videografia d’un autor que ens ha anat regalant, de forma continguda però constant, una peculiar manera d’entendre la realitat. Teixidó juga amb les imatges igual que juga amb les paraules quan escriu guions per a obres escèniques o per als programes que realitza per a la televisió.

Mentre fumem un cigarret al balcó de casa seva em confessa que a vegades es pregunta si no hauria de fer coses més “serioses”, mes crítiques. Es contesta ell mateix quan diu: “Segurament la utilització de l’humor, les ganes que l’espectador somrigui, tant amb les imatges com amb el llenguatge, també és una manera de relativitzar l’art. No per ganes de fer coses intranscendents, sinó per posar en qüestió la transcendència, que finalment és una decisió subjectiva, un valor afegit que no forma part de les coses en si mateixes”.

Em quedo amb el terme “relativitzar”, perquè trobo en la mirada de Jordi Teixidó una constant posada en qüestió de la realitat. A Sau (1999) fa que els moviments vagin enrere sense que l’espectador en sigui conscient, crea una sensació confusa, que atorga al moviment dels ballarins una càrrega poètica, contradiu les lleis de la gravetat. A Sopa Bàsica (1994) dóna moviment a materials que normalment no en tenen, provoca confusió espacial fent servir coses petites com si fossin grans. La constant utilització de trucatges per accelerar o alentir els moviments, incrustar i superposar diferents imatges, prové segurament de la fascinació que té pels pioners del cinema –Edison, Méliès–, i la màgia d’aquells efectes realitzats amb sistemes quasi artesanals. Una artesania que ell recupera com a forma de treballar, sobretot a Sopa Bàsica, quan es va passar mesos gravant en un petit plató organitzat a casa seva, utilitzant el chromakey per poder separar cada objecte, cada personatge, i compondre posteriorment un collage animat on es barregen imatges microscòpiques amb planetes, o patates que volen amb avions creuant un cel vegetal. Un sistema de treball que defuig la postproducció complexa i busca l’economia de mitjans, però que també s’apropia de tècniques electròniques per personalitzar la mirada. A vegades, però, la tècnica escollida suposa una verdadera aventura, un repte agosarat, com quan va decidir de realitzar Mundana (1995) en espais exteriors. Necessitava muntar un gran fons blau per poder treballar el chroma, que li permetés tenir simultàniament a la imatge fins a sis personatges clonats, que es movien i ballaven. Un treball minuciós i complex que en un espai interior amb llum regular i dirigida és relativament fàcil, però que gravat a l’exterior està a mercè d’elements naturals incontrolables com la llum i el vent.

Sovint els actors són la seva família, els seus amics i col·legues professionals. Cal tenir en compte la intensa relació de Teixidó amb el món de la faràndula, el teatre i la dansa, i també cal tenir en compte els seus inicis, quan volia ser dibuixant i feia còmics amb els amics. Va fer de pallasso i va estudiar música, també ha fet d’actor i ha escrit guions per a teatre.

Potser d’aquí ve la seva passió pel llenguatge, que tal com ell diu: “desfaig a trossets petits per mostrar-lo només com a sons i després remunto aquests sons amb nous significats. Sempre jugant”. Aquest joc amb les paraules i els significats és una altra constant en els seus treballs videogràfics. Des de Turnillu (1994), on el joc en si mateix es converteix en tema i subjecte –visual i sonor–, a les frases que acompanyen el vídeo Silenci (si us plau) (2000), les notícies extretes dels diaris a Sopa Bàsica, o les frases canviades a Arrima (2003), el text, la paraula i la combinació poètica de sons acompanyen i donen significat a les imatges.

Tan sols abandona el llenguatge quan treballa amb la dansa. Quan li comento aquest aspecte respon amb una observació que jo comparteixo: “Amb la dansa és molt més fàcil d’apropar-se a un món poètic. A la ficció narrativa domina la història, el que t’expliquen. La dansa conviu molt bé amb el llenguatge audiovisual”. Jo afegiria, però, que els treballs de videodansa de Jordi Teixidó tenen quasi sempre una voluntat narrativa, en el cas de Mundana ben evident. Una faula futurista emmarcada en un context de pagès, on conviu tradició –la banda de músics, els ànecs i el burro– i modernitat –els efectes de vídeo, els clons...–. En el cas de Felices (1997), Sau (1990) o en altres treballs com ara Aral (1992) o UEV (1999), les històries s’expliquen per la situació, l’espai on succeeixen, l’entorn i els decorats. La Rambla, espai de trànsit urbà per excel·lència, serveix de marc per portar la mirada cap a l’individu que es desmarca de la multitud, saltant com fa el ballarí a Felices o amb la lenta Caminata (2000) del grup d’intèrprets que contrasta amb les presses i l’activitat frenètica de la resta de vianants. Retrobo en aquests vídeos, així com a Silenci i a alguns dels extractes dels programes realitzats per a la televisió, una mirada “sorprenent” sobre la ciutat i els seus habitants. A Teixidó li agrada, quan torna d’un viatge, mirar la seva ciutat d’una altra manera, deixar-se sorprendre pel que se suposa que ja és conegut.

També li agrada deixar-se trastocar, i per això incorpora sempre en els seus projectes un element desconcertant, una reacció inesperada, de vegades quasi inquietant, com la broma dels clons de Pep Ramis a Mundana, que acaba convertint-se en un crit d’angoixa de Maria Muñoz. O la seqüència que inicia el vídeo Silenci (si us plau), on l’actitud dels micos ens recorda tantíssim a nosaltres mateixos. Diu que no vol ser transcendent, però tot jugant fa evident la crítica irònica a la societat contemporània. Una crítica també implícita a Trobat Temps Perdut (2001), des del meu punt de vista la seva obra més complexa, tant pel que fa a l’enorme varietat de tècniques –stop motion, animació, accions en directe, gravació de la realitat...– com per la diversitat d’elements emprats –actors humans i animals, objectes, números i paraules–. Algunes de les vinyetes d’aquesta peça són com quadres en moviment, tenen una qualitat pictòrica que Jordi Teixidó reconeix com una forma de crear imatges que cada cop li interessa més. Ajudat per les possibilitats que ofereix la tecnologia digital, amb l’ordinador a casa, continua jugant amb les imatges, transformant la realitat a l’emmirallar-la i deformar-la. Creant noves textures a partir de petits materials, capgirant el nostre entorn.

I acabo amb una frase seva que reprèn el que deia al principi del text: “Crec que el que vull és posar en evidència la relativitat de tot plegat. Una relativitat que ve donada per l’ull que mira, per l’ull que escull mirar. Vull posar en evidència que la veritat es troba més en el reconeixement d’aquesta relativitat que no pas en les idees fixes i absolutes”.

Núria Font
REALITZADORA DE VÍDEO, ESPECIALITZADA EN VIDEODANSA. DIRECTORA DEL VAD-FESTIVAL INTERNACIONAL DE VÍDEO I ART DIGITAL. COMISSÀRIA D’EXPOSICIONS ENTORN AL VÍDEO I LES ARTS ELECTRÒNIQUES

 

<<

             
 
  
   

 

   
 

FLUX 2005 . Festival de vídeo d'autor
27, 28, 29 octubre 2005

CCCB Centre de Cultura Contemporània de Barcelona c/ Montalegre, 5

 

 

 


<<
web design KTON Y CIA