:: FLUX 2005 . Festival de vídeo d'autor    inici flux programa projeccions monogràfiques influx
  Julián Álvarez | Eugeni Bonet | Joan Pueyo | Toni Serra (Abu Ali) | Jacobo Sucari | Jordi Teixidó   
Joan Pueyo . Selecció de vídeos per a projecció
| cv
| selecció de vídeos per a projecció
| autoretrat
| videografia
| exposicions / altres
| article de Jesús Martínez Clarà
 
PEL MEU ART I LA GENT QUE ESTIMO, CONTENT AGUANTARÉ FINS EL FINAL 1985, 4:30 MIN, 3/4” LB
Autoretrat. La intensitat i la rauxa obliguen a distorsions i barreges que són la culminació de l’atzar.
     
EL NÀUFRAG 1986/87, 3 MIN, 3/4” LB / 1” C
Sis tubs d’imatge, que s’encasten en una estructura de ferro, recomponen un cos deformat i de parts desproporcionades (Joan Pueyo), que es desmembren, retorcen, descomponen, canvien de sexe o juguen amb enigmàtiques tortugues, sobre un fons també múltiple i desbaratat d’imatges (en gran part de documents televisius o cinematogràfics d’esdeveniments violents), les quals se succeeixen a gran velocitat i manipulades per diferents procediments.
     
TANGO 1988, 3:50 MIN, 3/4” HB / 1” C
Basada en una coreografia de Maria Muñoz sobre una cançó de Paolo Conte. El tema i el tractament són el cos i el modelat de l’acte representat (la dansa) en una forma pròpiament videogràfica.
Com a videoescultura, aquest treball integra la part física de la peça amb el vídeo en una doble correspondència: la columna de formigó com a projecció de l’espai-dansa i el marc de ferro com a representació virtual del muntatge cisellat.
     
EL BANY 1988/89, 5 MIN, 3/4” HB / 1” C
L’objecte representat és el cos d’un home submergit en una banyera. Tot i que descompost, l’espai serva en principi una continuïtat aparent, malgrat que l’escena del bany tingui lloc davant d’un fons canviant d’arbres en moviment, malgrat que el cap del banyista es descompon, malgrat que les vores de la banyera palesen que, finalment, no és una continuïtat congruent.
Com a videoescultura, El Bany està format per, d’una banda, tres monitors disposats horitzontalment en una estructura de ferro que componen el cos sencer d’un home dins d’una banyera i, de l’altra, la projecció a la paret posterior d’unes imatges d’arbres i fullatge agitats pel vent.
     
AMPOLLA 1989, 2:30 MIN, 3/4” LB / 1” C
Un mosaic irregular de vidres trencats forma una superfície translúcida on bateguen figures indistingibles de llum electrònica, superfície de la qual sobresurt el cos d’una ampolla, a l’interior de la qual es transparenten els cossos nus de dones, tot deformantse a l’alçada dels seus rostres per la corba que envolta el coll de l’ampolla. L’alentiment, fins a arribar a l’extrem de la imatge congelada, contraposat a l’acceleració del muntatge original de la breu seqüència que és el nucli de la peça, descompon cinèticament aquesta imatge, amb reminiscències cubistes, que hom podria descriure com un nu dins d’una natura morta.
La videoescultura està feta de planxes seccionades de ferro que envolten tridimensionalment el monitor, i estableixen una relació òbvia amb els vidres trencats que formen el fons de la imatge.
   
FAMÍLIA 1990, 4 MIN, 1” C
Autoretrat i retrat familiar. No hi ha cap rostre que sigui identificable totalment, les imatges han estat mesclades de tal manera que en resulta un monstre sintètic i de rostre canviant, un ésser grotesc que sembla el resultat d’un experiment genètic simulat electrònicament o, senzillament, un joc disbaratat però ple d’humor.
Com a videoescultura, un monitor encaixat en un cap de ferro, enfront del qual, una lupa distorsiona les imatges.
     
CONTORSIONISTA 1991, 4:25 MIN, BETACAM SP
Aquest treball s’inspira en un compendi i mescla capriciosa de l’art de les diferents cultures mesoamericanes. De fet s’inspira en les formes hexaèdriques d’un gran nombre de les seves escultures i del barroquisme dels seus relleus. La imatge està formada per diverses cares, resultat de la juxtaposició de diferents parts del cos sense proporció entre elles.
Com a videoescultura, una forma geomètrica, inspirada en la imatge, de dimensions similars al moble del monitor.
   
MARIA MUÑOZ 1992, 4:50 MIN, BETACAM SP
En aquest treball de videodansa la idea de realització i muntatge és anterior a la coreografia, i la coreografia, anterior a la música. La coreografia es basa en un repertori de gestos universals enllaçats entre si i vinculats a un sentiment o a una idea.
   
TORTURAE 1996/99, 9 MIN, MINI DV
Torturae té diverses motivacions: la recerca creativa i tecnològica, la capacitat de l’ésser humà d’infligir dolor i la denúncia contra la brutalitat del poder en qualsevol lloc i temps. Torturae és un vídeo interactiu inacabat convertit en un vídeo interactiu virtual.
   
MASSA SOL AL CAP 1999, 6:30 MIN, MINI DV
És una mena de diari personal, un diari fet de moments quotidians, d’imatges que descriuen diferents estats d’ànim, fixacions, sentiments, idees... un recorregut visual i sonor entre la realitat i el fantàstic.
Deu vídeos/seqüències en un sol vídeo. Deu vídeos clarament diferenciats, de diferents gèneres, amb diferents tractaments d’imatge: des del pla seqüència al muntatge trepidant de fotogrames, del blanc i negre al color, de la càmera estàtica a la càmera a mà, del muntatge més elemental a la sofisticació tecnològica, amb llums diferents... vídeos curts i autònoms de durades variables, que tenen sentit per si sols però que junts en tenen un de més complet i complex. Ritmes, pauses, moviments, sorolls i silencis... es fusionen i integren les diferents peces en una composició única.
     
AIXAFACAPS 2002/03, 2 MIN, MINI DV
Com el seu títol suggereix clarament, es tracta d’una peça que reprodueix una mena de trencanous on es van aixafant electrònicament els caps de gent coneguda i pròxima a l’autor en el temps, l’espai o l’afecte. Indolor per a les seves víctimes, que accepten el seu destí, l’”aixafacaps” és fred i implacable.
L’escultura, de ferro, 170 x 50 x 45 cm, consta de tres monitors. En el central, més gran, és on van apareixent i s’aixafen els caps per l’efecte d’una premsa –uns 50 caps amb fons reals i diferents–. En els dos laterals, més petits, els cargols de la premsa van girant sense parar.
     
ENIGMÀTICA X 2003, 3:10 MIN, MINI DV
La X representa la incògnita a resoldre, també pot simbolitzar el creuament de camins, també la utilitzem per ratllar allò que és incorrecte, i les línies rectes que es creuen formant la X les podem trobar a la natura i en allò creat per l’home. Enigmàtica X és el resultat de solituds i de confusions de sentiments.
     
EI XICA, ANEM 2004, 3:45 MIN, MINI DV
Pujada d’ascensor i baixada de gos.
     
TRÀNSITS 2004, 30 S, MINI DV
Naixement i agonia enrinxolats.
     
SOMETIMES 2005, 50 S, MINI DV
Fragment de cançó cantada per l’autor del vídeo.
    autoretrat
autoretrat

EXPOSAT 2005, 5 MIN, MINI DV
Conscient que la càmera, que jo mateix he accionat, m’enregistra, em sento incòmode però m’hi poso bé. M’exposo. El que faig és obligat i té sentit. I un cop més al vagareig i la deriva. Autoretrat. Fent temps amb imatges.
  <<
             
 
  
   

 

   
 

FLUX 2005 . Festival de vídeo d'autor
27, 28, 29 octubre 2005

CCCB Centre de Cultura Contemporània de Barcelona c/ Montalegre, 5

 

 

 


<<
web design KTON Y CIA