:: FLUX 2007 . Festival de vídeo d'autor    inici flux programa projeccions monogràfiques influx
 Lluís Escartín | Maite Ninou & Xavier Manubens | Xavi Hurtado | Dionís Escorsa | Francesca Llopis | Llorenç Soler   
Dionís Escorsa . Selecció de vídeos per a projecció
| cv
| selecció de vídeos per a projecció
| vídeos interactius consultables a firaflux
| autoretrat
| videografia . exposicions
| article de Nadiel faRré
THE CHAIRMAN 2004, 0:12 MIN
Peça d’animació utilitzada com a introducció audiovisual a d’altres espectacles, en la qual la cadira de l’espectador fuig espaordida i finalment cau esgotada, en resistir-se a la passivitat que l’espera.
   
LLUM LENTA 2001, 2:23 MIN
Intent d’assimilació de les propietats del temps, a partir de l’anàlisi detinguda de la durada del dia com a primera mesura profana i ancestral, i de la permutabilitat de la seva llum, que defineix les imatges. Al mateix temps, es vol elaborar una metàfora sobre la seva pròpia condició, no només utilitzant efectes videogràfics d’acceleració de la realitat, sinó actuant també sobre ella. El resultat és un curtmetratge en etern procés d’elaboració (una seqüència de 10 segons necessita un dia assolellat sencer de rodatge), en el qual la llum solar protagonitza una dansa amb el temps que s’estén a múltiples objectes.
   
COM MALTRACTAR LA FALSEDAT 2001, 2:57 MIN
Videoinstal·lació creada per ser mostrada a les ruïnes de l’antic parc d’atraccions de Montjuïc a Barcelona, durant la primera edició de la triennal Barcelona Art Report. La fantasmagòrica imatge d’un pallasso que es resisteix a deixar l’espai que abans havia sigut el seu hàbitat natural, apareix de sobte per una porta parcialment destruïda, i sega violentament la vegetació que a poc a poc va creixent al voltant. Nova revisió del tòpic del pallasso assassí; aquest cop presentada com a metàfora de la fragilitat de la supervivència, però també com a representació dels infinits cicles de vida i mort. La projecció a escala humana utilitza artificis de perspectiva combinant objectes reals i plantes amb animacions videogràfiques per fer més realista la fantasmagoria.
   
POLS DE PAPALLONA 2002, 2:17 MIN
POLS DE PAPALLONA (MAKING OFF) 2002, 3:35 MIN
Intent d’elaboració d’una col·lecció d’imatges d’éssers humans en parella, partint de la premissa estètica de la metamorfosi que té lloc quan dues persones s’uneixen sexualment. La vella idea del nou cos únic resultant (segons Plató, origen de la humanitat), es desenvolupa en una similitud visual amb alguns insectes, o més aviat aràcnids. Amb la mateixa pretensió científica amb què aquests animals es capturen, col·leccionen i mostren a museus, s’incita les parelles a deixar capturar la imatge de la seva unió, en el supòsit benvolent que ningú és realment la seva pròpia imatge, per col·leccionar la seva animalitat amb les mateixes eines, numeracions i catalogacions, i mostrar-la després en les mateixes vitrines dels museus.
   
PROJECTILS IL·LUMINATS (PER LLURS ENLLUMENATS DIANA) 2005, 6:28 MIN
Videoinstal·lació creada a partir de la lletra de la cançó country Sunny sunday, de Joni Mitchel, on la protagonista pretén apagar, a trets, un fanal de l’enllumenat públic des de la finestra d’un motel de carretera. Les bales perdudes, il·luminades pels mateixos fanals diana, retenen el temps de les seves pròpies conseqüències, en forma d’un accident que es desdobla en l’espai dels miralls retrovisors.
   
L’ABSENT 2000, 3:19 MIN
Sèries de videoinstal·lacions i fotografies que pretenen mostrar la qualitat fantasmagòrica inherent a tota representació. Un projector il·lumina una cadira, dibuixant la seva ombra en una paret propera. La imatge que conté aquesta llum, d’una persona, apareix asseguda en aquesta ombra. La cadira real resta buida. Aquesta absència s’evidencia més quan el retratat sembla també absent. Els gestos indesxifrables que realitza durant la projecció trenquen tota lògica i prevenen l’espectador de buscar cap fil argumental. Són els moviments d’un boig, d’algú immers en una altra realitat, d’algú no present.
   
DIR LA VERITAT NO ÉS LA VERITAT 2000, 0:37 MIN
Videoinstal·lació que analitza la paradoxa de la representació com a eco temporal del representat, en entrar en conflicte amb el seu mateix origen. La descol·locació d’una ombra que s’anticipa provoca en el seu propietari una reacció més aviat violenta, en un sentit paternal. Les claus de la casa es mantenen com l’únic perdurable quan pare i fill reescenifiquen un cop més el seu antagonisme edípic.
   
VISIÓ INTERNA I i II 2002, 0:57 MIN 1:30 MIN
Metàfora de la reflexió, de l’instant creatiu o de l’autoconeixement, aquestes peces mostren un gest horrible: el/la protagonista es clava una xeringa a l’ull, n’extrau el contingut i se l’insereix altre cop a les venes. L’explícita manera de mostrar-ho pressuposa lectures menys viscerals: l’autolesió que pot produir el coneixement, l’assimilació de manera massa sentida del que en definitiva només són imatges de les coses, l’ànsia de drogoaddicte amb què de vegades es pot arribar a percebre el món.
   
CONVERSACIONS CONGELADES 2002, 2:06 MIN
Animació videogràfica en la qual personificacions arcaïtzants dels conceptes de mort i temps entren en conflicte. L’enuig del temps amb una mort avorrida i reiterativa que esqueletitza el paisatge i la natura, es presenta en forma de gag de dibuixos animats per a nens, única forma possible en l’actualitat de mostrar aquest tipus de personificació tan utilitzada en el passat per iconografies religioses de totes les cultures, però que avui en dia sembla irrevocablement naïf.
   
CONILLS EN VENDA 2003, 1:58 MIN
Peça en la qual es transforma satíricament l’espai expositiu en una granja de conills blancs que viuen sobre una capa d’imatges impreses provinents de la indústria pornogràfica. Sabent que els conills, encara que estiguin ben alimentats, acostumen a menjar paper sense que això els produeixi cap malestar físic, es proposa la visió del que podríem anomenar l’encarnació de la puresa en el procés de devorar la representació de la impuresa, una metàfora del conflicte permanent entre el real i la seva pròpia codificació.
   
EL CAP AL TERRA 1999, 8:13 MIN
Sèrie de filmacions cinematogràfiques en format súper 8 projectades sobre ampliacions fotogràfiques, dibuixos o pintures, en les quals la imatge-pantalla serveix d’escenografia bidimensional per a la imatge-projecció. Aquesta superposició de qualitats origina una reflexió sobre l’estatisme o permanència com a suport per a la permutabilitat. L’energia vital en continu canvi, representada també aquí com a etern retorn en utilitzar els projectors el recurs tècnic del loop infinit, es mostra a través d’uns personatges, la majoria de les vegades animats, que repeteixen una i altra vegada gestos simbòlics autoreferencials, basats paradoxalment en el fet d’envellir, basats en el fet que la mateixa repetició desgasta físicament el cel·luloide que conté les imatges, per la qual cosa, després d’uns quants dies d’exposició van perdent la qualitat, per acabar tan deteriorades que difícilment es poden desxifrar.
   
SERVEI D’HABITACIONS PER A EDIFICIS BOMBARDEJATS 2004, 18:30
Al cap de cinc anys de ser bombardejada per l’OTAN, la ciutat de Belgrad encara
conserva alguns dels edificis destruïts en el mateix estat en què van quedar. A l’interior d’un d’aquests edificis, les mateixes dones que abans s’encarregaven de la seva neteja i manteniment es reuneixen altre cop per tornar a treballar com si no hagués passat el temps. El seu procés de neteja i reposició d’estris a les habitacions ara abandonades escenifica la metàfora de l’acte de netejar com desoblit i revitalització, ja que planteja la necessitat de repensar aquests espais per a la ciutat i l’ús que podrien tenir en la futura reconstrucció. Les anècdotes i descripcions de la quotidianitat passada que aquestes dones ens podrien explicar –o més aviat explicar-se entre elles– mentre treballen, serviria de testimoni de primera mà sobre el significat humà d’una tragèdia com la que hi va haver, així com de les seves conseqüències vitals en aquest temps transcorregut.
   

SILENCI MEDIÀTIC 1999, 1:32 MIN
Treball que es va efectuar en ser requerit per participar com a artista invitat en el programa “Avisan’s quan arribi el 2000”, la nit de cap d’any del 1999. Als platós del canal 33, es va demanar la col·locació d’una de les càmeres de televisió davant un focus, i es va mostrar personalment aquesta disposició objectual com a escultura, exigint tot seguit als presentadors la seva utilització per retransmetre, durant 20 segons, és a dir la durada mitjana d’un anunci publicitari, senzillament només llum.
 
    autoretrat
autoretrat

AUTORETRAT 2007, 1:55 MIN
Hi ha teories que consideren que són les idees les que utilitzen de manera vírica els cossos humans per difondre’s, i que les persones tan sols en serien recipients portadors, o nodes per a llur hibridació. La consideració individualista del ser un mateix podria provenir de miratges d’autogovern, que el ser amb els altres condiciona absolutament. Per tant, un autoretrat haurà de ser necessàriament un retrat dels altres, un procés volgudament desidentitari. El desassossec de l’emmirallat prové de la revelació de ser només un altre més.
  <<
             
 
  
   

 

   
FLUX 2007 . Festival de vídeo d'autor
15, 16 i 17 de març 2007

CaixaForum
Av. Marquès de Comillas, 6 - 08038 Barcelona

 

 

 


<<
web design KTON Y CIA