sessió 5. dilluns 20 abril 2015_21h

VISU3L: BACANAL AUDIOVISUAL!

Projecció + col·loqui

En aquesta sessió recuperem un combinat videogràfic compilat el 1994 per EUGENI BONET i MAITE NINOU. Una bacanal audiovisual que pretenia ser un revers de les biennals, festivals i concursets que havien encotillat institucionalment l'àmbit del vídeo i de la imatge bellugadissa en general.

Després d'escampar un full de convocatòria entre col·legues i amistats, es van aplegar prop de 40 contribucions; unes signades individualment i altres, en tàndem. En total dues hores i deu minuts en la versió integral presentada a Barcelona al novembre del 1994. I al voltant d’una hora en la versió "editada" que ara, vint anys i escaig després, es presenta de nou. Tria a la vegada enllaunada en una casset VHS, de la qual fins i tot es van vendre uns quants exemplars, que originà altres presentacions a Reus, Tarragona i novament a Barcelona.

Tres motius o directrius es van proposar a la convocatòria: imatges robades, reutilitzades amb un sentit nou; imatges privades, com a reivindicació del vídeo casolà i exempt de filigranes; i vídeo de protesta, contra tot allò que mereixés rebuig, crítica o sarcasme.

Entre les contribucions rebudes, unes foren creades especialment per a l'ocasió (algunes d’aquestes tingueren posteriorment més àmplia circulació com a obres independents, fins i tot recollides en seleccions antològiques); altres són com racons de calaix; algunes més representen allò que estaven fent, en aquell temps, els i les artistes que s'avingueren a participar-hi. El recull fou assaonat amb retalls d’una bobina de filmets publicitaris de Movierecord.

Aquesta miscel·lània fou de primer instigada pel despoeta Carles Hac Mor, que aleshores empentava De Viva Veu: revista parlada (a la qual seguiria la revista caminada, que es fullejava, s’esdevenia tot passejant), en proposar a Eugeni Bonet i Maite Ninou el repte d'un artefacte comparable per la banda de l'ull viu de les dèries audiovisuals. I, per mantenir el concepte "arevistat" d'aquestes manifestacions, s'adoptà la capçalera pretèrita d'una publicació interrompuda, la revista VISUAL, aquesta en paper i a la faisó d'un fanzine; en la circumstància incongruentment aperiòdica d'un tercer lliurament en suport videomagnètic.

A l'edició primera i integral de VISU3L: bacanal audiovisual! -a recuperar potser en una altra ocasió- hi participaren també: Luis Angel Abad / Eugeni Bonet / Montse Cortadellas & Glòria Cot / Aleix Gallardet / Agustín Gallardo / José Manuel García Izquierdo / Lala Gomà / Carles Hac Mor / Mariana Jaroslavsky & Bea Fernández / Josep M. Jordana & Glòria Basté / Francesca Llopis / Xavier Manubens & Maite Ninou / Pedro Oliver / Teresa Picazo / Imma Pla / Pepo Salazar / Tasaciones y Mantenimiento / Ester Xargay / Xefo & Teresa.

 

VISU3L: bacanal audiovisual!
1994_60 min
Editors i condimentadors: MAITE NINOU i EUGENI BONET.
Amb un agraïment a Kikol Grau i Hamaca quant a la digitalització del màster en U-matic HB.

 

FEDERICO GARCÍA
Aprende a decir SÍ

1994_Màlaga_extracte

Alguien quiere que digas... NO.
Alguien parece empeñado... en que te resistas... te niegues... niegues tus sentimientos... niegues tu deseo... cierres tus ojos... y digas... NO.
Pero...

 

ANTONI ABAD
mesures menors / medidas menores / minor measures

1994_Barcelona_extractes

La distància recorreguda en... sortir cap al quiosc, ajupir-me per agafar el diari, pagar a la quiosquera, llegir els titulars camí de casa, posar la clau al pany, obrir la porta, anar fins a la butaca, seure per llegir la lletra impresa, passar full, passar-ne un altre... l’onze d’agost de 1994. 


EMILI FLOTATS
La xerrameca dels uns... la conya dels altres...

1994_Barcelona_extracte

de la sèrie Recerques estètiques: La veu humana
Produccions Reynaud
Tot pel poble... compra i paga quan vulguis... tot es va arreglant... guanya milions, ja!... torna’t boig! 


VÍCTOR NUBLA / JUAN CREK
Manifiesto celular verde

1986_Barcelona

...Millones de seres humanos reconocen ser mucho más felices desde que han adoptado un pepino para que les haga compañía durante las largas noches. Millones de seres humanos reconocen ser mucho más inteligentes que un pepino...


JORDI TEIXIDÓ
Turnillu

1993_Barcelona

Poema audiovisual d’anormalitsassió de la llengua ferretera. 


LLUÍS ALABERN
Performance

1994_Barcelona_extracte

Caricatura del microcosmos artístico-avançat a BCN, tot reprenent el principi del Cine-Nic: performers, artistes i taral·lirots a dojo! 


JOAN PUEYO
Whasington Sanchis es menja els seus mocs

juliol 1986_Barcelona

Interval gastronòmic no apte per a llepafils. 


FRANCESC VIDAL
Alphaville

1994_Reus

infografia: Dani Tapia
L’alcalde d’Alphaville, Josep Abelló, proclama:
"A Reus us obrim les (...BIP!...) perquè vingueu a visitar-nos. Tot un seguit de (...BIP!...), de (...BIP!...) i de (...BIP!...) engalanats i preparats, oberts per rebre el nostres visitants. Us aconsello que contempleu tots i cada un dels (...BIP!...), que entreu a cada una de les (...BIP!...), que contempleu la magnífica i acollidora activitat dels nostres (...BIP!...). Sigueu benvinguts a la nostra ciutat."





MUNTADAS
e/slogans

1986_Barcelona_extractes

"Es una pieza pretendidamente light, acompañada de musak (Ray Coniff Orchestra)... Centrada en la publicidad, aísla los llamamientos de los anuncios dirigidos al consumidor para volver a aislar la palabra clave en el mensaje de incitación. Seguidamente la descompone a través de su digitalización por ordenador, en un pattern geométrico multicolor, una especie de de stijls de sensualidad de cuarto de baño de catálogo de grandes almacenes." Guadalupe Echevarría / Vicente Todolí 


RAMON PARRAMON / DANI PARRAMON
Territorios ocupados

1994_Barcelona

Des del cotxe es percep l’heterogeni paisatge perifèric. Territoris ocupats són el conjunt d’activitats que es realitzen en uns terrenys conflictius, semioblidats i semiabandonats per uns; apropiats i utilitzats per uns altres. En ells es fusiona la necessitat de la vivenda i el desig de trobar un lloc on ocupar el temps d’oci. Es localitzen a la perifèria de Barcelona. 


JUAN CREGO
3660 segundos

1992_Barakaldo, Bilbao, etc._extracte

El año 1992 en un transcurso de 61 minutos: 366 días x 10 segundos = 3660 segundos.
(Aquí unos extractos: algunos días, algunas décimas de minuto).

 

XURXO ESTÉVEZ
O gato que está triste e azul

1994_Galiza / València

gato: Bollito
La difícil vida de los gatos del poder (...en Estados Unidos).

 

IÑIGO SALABERRÍA / PATXI AÑIBARRO
Camaliones

1993_Mali / Madrid

Todo depende del color con que se mire.
(un vídeo-minuto).

 

JOSU REKALDE
Sin imágenes

1994_Bilbao

Cojamos todas las imágenes, todos los sonidos, cojamos todos los televisores, metámoslos en un avión y bombardeémos con ellos cualquier país. 


MARCELO EXPÓSITO
Combat del somni

1994_Barcelona_extracte

"...la recomendación revisionista de abandonar el objetivo final socialista desemboca en la de abandonar todo el movimiento socialista... su consejo a la socialdemocracia de echarse a dormir en el caso de la conquista del poder político es idéntico al de echarse a dormir ahora mismo; esto es, renunciar a la lucha de clases." Rosa Luxemburgo, 1899 


Ma. CARMEN OLIVER / ANA MOLINER
El barón Ashley

1994_València

¿González o Aznar?... ¿piña-melón o fresa?... pero, después de todo, siempre habrá una (...BIP!...)-Cola para todos.


JOAN LEANDRE
Assemble Ø:3’11”

agost 1994_B®©-TV, Barcelona

Classic Clip: Crushed Obscene (by Front 242).


NATXO RODRÍGUEZ ARKAUTE
Los invasores del espacio interior

siglo XX_ Fundación Rodríguez, Vitoria-Gasteiz_extracte

Resultan idénticos a nosotros en su aspecto exterior, pero su cuerpo no es sino un aparente caparazón que oculta su verdadera misión en la tierra: la invasión. No existirá el descanso para nosotros hasta que consigamos su total desenmascaramiento y con ello su destrucción. No hay rincón donde esconderse, al que no puedan acceder. 


TONI SERRA
La noche 17081994

1994_PsicoTV, Barcelona_extracte

banc d’imatges: (1) The Night of the Living Dead, by George Romero
(2) anuncis TV - commercial ads.