sessió 3. dilluns 21 març 2016_21h

RROSE PRESENT

Projecció + col·loqui

Roser teresa gerona ribas (rrose present, roser miracle) neix a Barcelona el 1962. Estudia art i disseny a diverses escoles de Barcelona. Es llicencia en Belles Arts per la Universitat de Barcelona (2004) i fa el Màster en Filosofia de l’Art Contemporani de la UAB i la Fundació Miró (2010).

El 2001 comença una sèrie de propostes d'escultura mediàtica on planteja que les noves icones ja no s’esculpeixen en pedra sinó en l'intangible espai mediàtic. El 2004 inicia Miraclehouses, un projecte obert amb l’aparença d'una marca que adopta les estratègies publicitàries d'una immobiliària global amb la seva política d’expansió: "el món com a mercat". El 2009 inicia el projecte crític pensar con las manos, com a investigació d'un màster de filosofia de l’art, que respon en "temps il·luminat" (audiovisual) a segles de la recepció textual de l'art. Seguidament treballa en un projecte de teoria transversal sentir des dels sentits, sota el format de producció audiovisual i de comissariat itinerant, sobre el concepte de gènere i arquetip femení.

Actualment combina videoart, vídeo experimental i una reflexió sobre la imatge realitzada des de la imatge amb una crítica mirada poètica, trobant un cert refugi en les lliures actituds del cinema experimental com a esperançadores mirades de la "revolució sensible" (Toni Negri) per a combatre les "dictadures del real" que han fet del món un "lloc petit" (Paul Virilio) d'internàutics somnis robats per les indústries del pensament/oci cultural.

Ha exposat el projecte Miraclehouses en diferents centres d’art de Barcelona, Girona, Buenos Aires i Córdoba (Argentina) entre 2004 i 2007. La seva obra audiovisual s'ha pogut veure en nombrosos festivals de vídeo, art i cinema experimental a Nova York, Cuba, Colòmbia, Mèxic, Argentina, Brasil, Veneçuela, Itàlia, Grècia, Portugal, Índia, Madrid i Barcelona. Ha rebut una "Menção Honrosa pelo conjunto da obra" per Codes of... senses II al FAB 2015 Festival de Audiovisual de Belém, Brasil. Les seves últimes produccions han estat seleccionades per la distribuïdora The Film-Makers’ Cooperative de NYC cofundada per Jonas Mekas al 1962, amb l'honor de compartir catàleg amb autors consagrats del cinema experimental com Michael Snow, Stan Brakhage o Paul Sharits.

http://rroserpresent.eu

presentació

En aquesta sessió es presenta, principalment, la seva última sèrie Vídeo "sense-càmera" reinterpreta "càmera-món" (2013-2016). Partint d'imatges del present per parlar-ne des de la tècnica-llenguatge del present informacional, es planteja que en un món ple d'imatges l'artista reinterpreta la "càmera-món" per donar una altra visió del ja representat. Així com Duchamp va donar una segona vida als objectes, aquí són imatges recontextualitzades les que construeixen una nova temporalitat discursiva. Com un ready-made temporal que produeix sentit des de "l'illa d'edició".

La sessió es completarà amb altres peces de distints períodes i registres de la imatge com Miraclehouses o Cartografias del vacío i d'altres mirades subjectives del present com Tempesta a "Les Fonts" d'una memòria.

 

Re-interpretación de “Toute la mémoire du monde” de Alain Resnais o Memoria de un presente
2016_3:30 min

Sèrie Video "without-camera" reinterprets "camera-world".
Parteixo d'una relectura del documental d'Alain Resnais Toute la mémoire du monde per reflexionar sobre els modes d'emmagatzemar les memòries col·lectives en el passat i en l'actualitat. En el documental, Resnais ens mostra escrupulosament el laboriós procés tangible dels budells de l'edicifi, quan engoleix, distribueix i cataloga tota la documentació entrant a la Bibliothèque Nationale de Paris, que contrasta amb la ràpida distribució de la informació i documents del present, que abans de ser catalogats ja s'han disseminat arreu. Així, en el mateix moment, un esdeveniment ja s'ha constituït com a memòria del present.

 

Origen del mundo (Eros / Tanatos) o Hiroshima sin amor
2015_3:30 min

Serie Video "without-camera" reinterprets "camera-world".
El cuerpo como metáfora del amor y la guerra, del eros y del tánatos. El título hace alusión a dos imaginarios culturales: el famoso cuadro de Courbet L'origine du monde y la película de Alain Resnais Hiroshima mon amour. En el inicio de la película de Resnais se muestran dos cuerpos con amor. En Origen del mundo muestro un sexo sin amor, Hiroshima sin amor. Solo el instinto de sexo y muerte, donde el cuerpo se convierte en el lugar de la batalla entre el eros y el tánatos, entre el dolor y el placer, entre la explosión informativa y un orgasmo. Imágenes y sonidos extraídos de vídeos porno y de explosiones nucleares re-significadas desde el montaje.


Todo es de Color
2014-2016_2:46 min

Sèrie Video "without-camera" reinterprets "camera-world".
Todo es de Color és una "experiència estètica" de "l'ètica informacional" que ens desinforma per saturació i converteix qualsevol esdeveniment en un "espectacle" del real.
Aquesta peça es va iniciar com a "vídeo en procés" durant els esdeveniments que van tenir lloc a Gaza durant el 2014. De la xarxa virtual vaig extreure imatges de les dues "visions" antagòniques del mateix conflicte per ser re-significades aquí des de "l'illa d'edició" o de digestió. No amb un muntatge "dur" ni "tou" (com deia Farocki) on les imatges dialoguen entre si, sinó des de la superposició. Cridant totes alhora, donat que tota guerra és un fracàs dialògic. Construint un palimpsest temporal amb la recreació plàstica extreta del bombardeig informatiu fins arribar a l'abstracció quasi total, ens convida a la contemplació d'aquest espectacle de llum i color.


ODE Europe I, Melilla Beach 2014 or Homage to “La Plage” by Patrick Bokanowski
2014_3:12 min

Serie Video "without-camera" reinterprets "camera-world".
En un mundo lleno de imágenes el artista reinterpreta la "cámara-mundo" para dar otra "visión" de lo ya representado. Tal y como Duchamp dio una segunda vida a los objetos, aquí son imágenes re-contextualizadas las que construyen una nueva temporalidad discursiva, en una ecología de la imagen.

Un viaje a través del sonido y el tratamiento de la imagen, que hace alusión a los imaginarios fílmicos de la construcción cultural de Europa. 
Se inicia con el sonido de una cámara de cine analógica que al ralentizar su temporalidad se aproxima al sonido de un tren, en un guiño al inicio de la película de Lars von Trier Europa. 
Las atmósferas de las imágenes y su ubicación escénica nos remiten al film La Plage de Patrick Bokanowski en su bucólica visión de siluetas en el mar entrecortadas con juegos plásticos. 
Estos imaginarios contrastan con el contenido visual de las imágenes en movimiento extraídas de la red virtual de los que cruzan las fronteras de Europa "sin permiso" (Melilla 2014). Éstas a su vez son interferidas por el ruido visual de un TV y sin emisión. 
Como un found footage de metraje encontrado recompongo la imagen ya no con la materia del film, sino con los píxeles de los medios que nos median. 
Experimentando con la plasticidad de las interferencias rítmicas que textualizan la imagen. Transformando las "objetivas" miradas de los media en "subjetivas" miradas de autor que juegan irónicamente con el ruido visual y sonoro para deconstruir los dictámenes de la memoria del presente informacional.

Codes of... senses II
2014_4:39 min

Serie Video "without-camera" reinterprets "camera-world".
Códigos de... sentidos (códigos de significación).

Las imágenes de los disturbios en Estambul (2013) se transforman en bloques de colores, como la mínima unidad de representación "píxel". Átomo del nuevo mundo en que habitamos, desde cada una de nuestras culturas específicas. Son como los gráficos de datos en movimiento que invisibilizan la realidad tangible que representan detrás de los códigos informacionales preparados para ser diseminados ​​por la red virtual insensible a los sentidos. Estos códigos transparentan parte de la imagen de origen, como un juego entre lo que se oculta mostrando la información, que conjuntamente con el sonido les da significación. Sonidos no verbales que hablan directamente a nuestro cuerpo emocional provocándonos "sentimientos" desde los "sentidos" para dar de nuevo "sentido" a la fría información del mundo-data en el cual vivimos.


Cartografías del vacío
2001_10 min

Un punto de luz emerge del negro total como un cuerpo ingrávido que gira sobre sí mismo, se nos acerca, y de la sombra interior surge un perímetro cartográfico.
La "cartografía del vacío" es un signo, una marca, un icono inventado que nos sirve para habitar en la diversidad de vacíos... de las ausencias, del horror vacui, de la soledad y de los territorios que ésta nos abre. Este vídeo forma parte del proyecto Cartografías del vacío (1999-2001), que consta de la proyección en bucle del vídeo "del vacío exterior al vacío interior" y de fotografías que escenifican la materialización del perímetro cartográfico. Objetos escultóricos del cuerpo de una sombra y sus metamorfosis.


Imaginar Poema Imaginat
2014_3:29 min

Deixar volar la imaginació, donant forma al núvols. Núvols que es transformen en carreteres d'informació que construeixen l'imaginari comú amb un nou llenguatge de codis que tapen el cel amb informació.


Tempesta a “Les Fonts” d'una memòria
2015_3:29 min

Serie Dispositivos de la información.
Recién instalada en el pueblo donde nació mi madre, sin wifi ni TV. Como único entretenimiento tuve la contemplación de los árboles en la puerta de mi casa. Una noche viví el espectáculo que me ofrecía la naturaleza con los fuegos artificiales de una tormenta. Así que filmé mi primera tormenta en Les Fonts (las fuentes) con todos los dispositivos que tenia a mano: móvil, tablet y cámara de fotos no profesional... Edité las texturas de las imágenes que me ofrecían las distintas imágenes y sonidos para crear un ritmo visual y auditivo, como si los relámpagos de la tormenta permitieran sacar, de la obscura noche del olvido, los fantasmas de la memoria de mis orígenes. O como si, por unos instantes, volvieran al presente en deconstruídas instantáneas a las que el tiempo hizo perder toda su claridad y nitidez originales.


TRIPTIC EXIT to...
2014_3:09 min

Rota mi cámara de video, utilicé (como salida) una cámara de fotos que graba vídeo de muy baja resolución. Aproveché los defectos de la imagen para buscar las nuevas texturas que me ofrecía este medio. El tríptico EXIT to… nowhere, anywhere, everywhere plantea una experimentación de los ruidos visuales no analógicos, a través de tres maneras (literales y simbólicas) de salir de una situación, donde el error pueda ser un abridor de caminos...


Miraclehouses (campaña publicitaria inmobiliaria ficticia)
2004_2:56 min

Este vídeo forma parte del proyecto Miraclehouses iniciado el 2004. Un crítico proyecto pionero en una forma de reflejar las problemáticas reales. También fue premonitorio de la explosión de la burbuja inmobiliaria cerrando sus puertas el 2007 (justamente antes que explotara). Se trata de un proyecto abierto con la apariencia de una marca, de un signo, de una imagen corporativa, que adopta, con lúdica consciencia crítica, las estrategias publicitarias de una empresa global y su política de expansión ("el mundo como mercado") en el imperio del signo, en la dictadura del logo como virtualización del valor del capital, de la hegemonía cultural.


Acción: limpiar
2010_2:44 min

Acción: escribir en una superficie la representación textual de la acción "limpiar", donde ésta es borrada o limpiada por la puesta en práctica de la propia acción enunciada. Así, cuando escribimos la palabra "limpiar" estamos manchando la superficie y cuando ejecutamos la acción, borramos la representación que la describe.