sessió 11. dilluns 5 octubre 2015_21h

BCN XXI LABORATORI AUDIOVISUAL

Projecció + col·loqui

BCN XXI
és un projecte sobre l'arxiu audiovisual creat per Manel Muntaner, del qual es van visualitzant fragments, en un procés acompanyat per Daniel Miracle i Mònica Muntaner.

Des de l'any 2000, Manel Muntaner està documentant una part de la vida de l'activisme a Barcelona amb càmeres de vídeo digital. Durant els darrers 15 anys ha estat enregistrant actes, protestes, marxes, pancartes, pintades, desallotjaments, concerts, gossos, manifestacions públiques i persones al carrer en actes col·lectius. Centenars d'hores de material audiovisual de creació sobre la història de l'activisme a la ciutat. La mirada del càmera sempre és a peu de carrer, sense veu en off, sense explicacions, des d'un punt de vista subjectiu i, moltes vegades, al cantó oposat de les grans càmeres, les de les televisions, que ens han deixat la versió oficial dels esdeveniments.

MANEL MUNTANER
Barcelona, 1938. Es va llicenciar en Filosofia i Lletres, va ser durant un temps professor de Literatura, de Llengua Espanyola i francès. Presentador de cinema-fòrums, funda el Cinema-Club Seqüència i aborda la creació d'empreses dedicades a mitjans audiovisuals com Futura Vídeo Films, TRIAC S.A., Moral i Muntaner S.A. de Serveis Audiovisuals, i també Institut de la Comunicació i Mitjans Audiovisuals (ICM) i Germinal Films. Posteriorment dirigeix ​​les productores Miratge i El·lipsi Produccions. La seva tasca professional l'ha portat a fer de fotofixa, ajudant de realització, guionista, càmera i muntador en diverses pel·lícules, així com d'actor en teatre, cinema i televisió. Com a realitzador/director té una extensa filmografia des del documental fins a l'espot publicitari, del gènere didàctic a obres de creació més personal. Ha participat en diversos festivals tant de Catalunya com d'Europa i li han atorgat diferents premis.

DANIEL MIRACLE
Barcelona, ​​1970. És artista i realitzador audiovisual i ha treballat en diferents àrees: art, educació, cooperació internacional, comunicació, tecnologia electrònica i informàtica. El 1998 crea el col·lectiu Neokinok.tv (www.neokinok.tv) dedicat a la investigació i desenvolupament de la televisió experimental. Dins d'aquest projecte s'han realitzat diferents plataformes de comunicació i canals de televisió temporal. Ha participat en nombrosos festivals i exposicions relacionades amb l'art, la tecnologia i la societat. Alguns dels seus projectes són: www.tvlata.org, www.experimentaltv.org, www.eurhopes.experimentaltv.org i www.tvlab.neokinok.tv.

MÒNICA MUNTANER
Barcelona, 1966. Es forma com a ballarina de dansa contemporània a Barcelona. Ha treballat com a ballarina/intèrpret amb diferents creadors i companyies. Codirectora artística de La Poderosa (espai de creació a Barcelona) i cofundadora del col·lectiu Las Santas (agrupació artística multidisciplinària), les seves creacions dins del col·lectiu han estat: Bizarre, Menta in Iurmain amb textos de Rafael Ponce, Tres trobades, Space Invaders, Poemas de amor y cuerpo, Típiques (documental) i Mâe (identitat, cos, herència). El 2013 crea el projecte Abans i després de ballar al costat de Bea Fernández i inicia la seva col·laboració amb Daniel Miracle al projecte BCN XXI (Laboratori de televisió experimental). Actualment forma part del col·lectiu Artas i en els últims anys ha participat en diferents projectes socials impartint classes de cos a dones immigrants, dones amb risc d'exclusió social i gent gran.

bcnxxi.wordpress.com

presentació

En aquesta sessió, els responsables del projecte ens mostren les dues primeres experiències realitzades a partir d'aquest extraordinari arxiu audiovisual de l'activisme als carrers de Barcelona durant el segle XXI.

 




La Diada 2013
2014_23:07 min

Imatges Manel Muntaner
Realització Manel Muntaner, Mònica Muntaner i Daniel Miracle
1a experiència. Aquest vídeo és un recull d'imatges de Manel Muntaner sobre la Diada de l'onze de setembre de 2013. Les imatges s'han editat de manera analògica i experimental. L'aportació d'aquest sistema és la de reduir el temps d'edició i visionat, així com la d'oferir alternatives a l'edició convencional. En aquesta ocasió s'ha treballat amb 11 cintes miniDV (11 hores) sense editar prèviament. Entre 4 i 6 fonts audiovisuals s'han reproduït simultàniament a temps real mentre una màquina d'edició automàtica les va barrejant de manera aleatòria. També es pot intervenir seleccionant les fonts manualment durant la realització. Aquest procés ens ha donat 2 hores de materials d'on s'han escollit 17 fragments com a resum del material enregistrat.

 

Making of Aldarull-Brossa
2014_11:36 min

Imatges Manel Muntaner
Realització Manel Muntaner, Mònica Muntaner i Daniel Miracle
Edició Mònica Muntaner
"Making of" de la 2a experiència. En aquesta ocasió la temàtica parteix d'una idea acústica com els correfocs i les casserolades, que es barregen amb diversos materials com concerts, balls de bastons, festes populars, protestes, etc. 36 hores en cintes miniDV de material pluritemàtic per anar creant una simfonia sobre l'aldarull. El vídeo és un registre de l'experiència, on un dispositiu ens ajuda a visionar i seleccionar els materials, tot mesclant diferents moments dels esdeveniments. El cinema no és només l'expèriencia visual i acustica, sinó un tercer resultat que ens donen les imatges i els sons al confrontar-se entre ells.