LÉOS ATOR & JOSEP M. JORDANA
Projecció + col·loqui

LÉOS ATOR
Toulon (França), 1971. Anònim en societat. Va començar a manipular el so fent poesia sonora amb Alfredo Costa Monteiro i Zol. A través del segell L’Ovni Tendre ha publicat diversos treballs d’electropoesia, entre els quals destaca Doggy Style (2005). Ara es dedica a crear peces de música electrònica utilitzant principalment Pure Data. Al març del 2009, el segell Bourbaki li va publicar 3 rèquiems Rouges, i a l’octubre del 2009, el segell Hazard Records li ha publicat Larves bleues, cds que es poden descarregar gratuïtament a la xarxa. Ha realitzat vídeos experimentals amb Josep M. Jordana i Nicolas Ferrier. També és “inventor” de nous formats sonors i visuals com el Festival Minúscul, presentat a Madrid a l’Experimentaclub 2005 i 2006.

.lionel.stora@gmail.com.

JOSEP M. JORDANA
Barcelona, 1959. Realitzador independent en vídeo i cine, treballa la videocreació, la videoinstal·lació, la ficció, el documental de creació i participa en espectacles audiovisuals. Col·labora com a realitzador, operador de càmera i editor free-lance amb artistes, músics, poetes i altres realitzadors, i també executa treballs d’encàrrec. És cofundador de l’equip videogràfic Habitual Video Team.

.jordana@interausa.com.

presentació

En aquesta sessió presentem tres treballs fruit de la col·laboració entre Léos Ator i Josep M. Jordana.

Ror / s / chach # 1 és el vídeo inicial d’una sèrie inspirada en el test de Rorschach. Aquest test és una tècnica de psicodiagnòstic creat per Hermann Rorschach (1884-1922), que es fa servir principalment per avaluar la personalitat. Consisteix en una sèrie de làmines amb taques de tinta, que es caracteritzen per la seva ambigüitat i falta d’estructuració. El psicòleg demana la interpretació als pacients per poder establir hipòtesis.

Els altres dos (Yu i Tu) formen part d’una sèrie en procés d’elaboració dedicada als cinc elements xinesos tradicionals (aigua, terra, foc, metall i fusta).

Aquests tres vídeos compten amb l’actuació imprescindible de Sun Yungchu.

A més, es completa la sessió amb Tótem, el darrer treball en solitari de Léos Ator que és el número 2 de la sèrie Ror / s / chach.

 

 

 

Ror / s / chach # 1
2008_21 min
de LA & JMJ
El procés d’elaboració del vídeo està basat en la improvisació a partir d’associacions d’idees. El vídeo s’estructura a partir de cicles de repetició associats entre ells, de manera que cada cicle ofereix diverses possibilitats de continuïtat, com un arbre al qual es van tallant branques i anul·lant alternatives. La narració està teixida per la repetició i l’anul·lació. L’espectador és qui ha de donar el seu últim sentit a les imatges.

Yu (Lluvia)
2009_11 min
de LA & JMJ
Yu significa pluja en xinès. La protagonista balla lentament, el seu cos invoca la pluja a través d’un ritual on s’abandona a l’espera.

Tu (Tierra)
2009_12 min
de LA & JMJ
Tu vol dir terra en xinès. La narració de l’obsessió d’una dona que sent envaïda casa seva per petits sorolls. Una lluita, un gest repetit fins a la saturació. Amb banda sonora d’Alfredo Costa Monteiro.

Tótem ( Ror / s / chach # 2 )
2009_5:33 min
de LA
Tótem és un vídeo de por, metafísic i abstracte. L’estètica de Tótem s’inspira en el test de Rorschach. En aquest cas, el vídeo és una invocació... a la malignitat.