ALBERT MERINO
Projecció + col·loqui

Nascut el 1979 a Barcelona. Ha cursat estudis de Belles Arts a la Universitat de Barcelona i a la Kunsthochschule Berlin Weißensee, on es va especialitzar en videocreació.

Ha treballat diversos anys entre les ciutats de Berlín, Barcelona i París –on es desenvolupa la major part del seu treball–. Ha participat en diferents exposicions i festivals en aquestes tres ciutats i en altres països.

La seva obra, que aborda diversos gèneres, ens mostra una desconstrucció de la realitat a partir d'un univers íntim i surrealista, que frega sovint l'absurd o la ironia.

presentació

En aquesta sessió presento 8 peces, la majoria de creació molt recent, que han estat realitzades durant dos anys de treball a França. Molts d'aquests treballs és el primer cop que es presenten públicament. Es tracta d’un conjunt força heterogeni que aborda la videocreació, la videodansa i l’animació.

És tot material autoproduït, que ha estat possible realitzar gràcies a diverses col·laboracions desinteressades d'actors i músics, que han treballat en cadascun dels projectes. Per aquest motiu, segurament l'espectador podrà apreciar en el resultat final una presència molt important dels elements trobats in situ per a cada peça, ja que són aquests elements casuals, els que han determinat l'arquitectura de cada vídeo. En la majoria de les peces es fa evident un univers simbòlic i personal, ple de referències pictòriques i imatges suggerents que parteixen d'una experiència personal construïda a partir de la trobada amb els espais retratats. També hi ha una preocupació molt gran per experimentar diferents tipus de narració, des de la narració clàssica, fins a la narració no lineal, o la narració múltiple.

Voldria agrair especialment les col·laboracions musicals de Leon Dane d'Alcalica i de Pedro Aznar. La darrera peça que presento –La pluja blanca– realitzada entre Barcelona i les Balears, està incompleta, ja que actualment li estan component la música. Per aquest motiu, la música es tallarà a mitja projecció. He cregut important, no obstant, incloure-la perquè és la peça que tanca la sèrie que presento avui.

.albertcornella@hotmail.com.

La trace du sel
2010_7:40 min
primera presentació
Un passeig sensorial a través de diferents espais arquitectònics transformats per la presència desproporcionada d'elements descontextualitzats. La narració flueix a través d'un vessament d'aigua que acaba apropiant-se de tot l'espai. Aquest vessament és anunciat prèviament per un rastre de sal.

El fang interior
2010_7:42 min
Una radiografia intimista d'un espai remot, a través dels seus fantasmes, les seves absències, i la seva història. Els paisatges interiors i exteriors es van superposant, dibuixant un univers hermètic, dins el qual els seus protagonistes projecten els seus desitjos.

Dues escalunyes
2010_4:10 min
primera presentació
Una desgraciada escalunya fuig del seu matrimoni per viure una romàntica història d'amor al mig dels carrers de París.

La caiguda
2008_5:04 min
Una narració múltiple que té lloc dins una façana. Inspirat en un breu relat de García Márquez, cada finestra explica una història independent, que acaba confluint amb les altres en el moment en què un dels personatges es llença al buit.

Le badinage
2010_6:36 min
primera presentació
Una peça de videodansa, on una protagonista invàlida caiguda d'un fanal, acaba trobant la fórmula per vèncer la gravetat.

La ciutat i l'altre
2010_3:10 min
Un personatge aïllat dins la seva presència acaba transformant el seu univers circumdant a través d'un encontre.

Paris plage
2010_3:22 min
primera presentació
Un inventari dels paisatges secrets que habiten el mobiliari urbà d'una ciutat.

La pluja blanca
2010_7:49 min
inacabat
Un viatge oníric a través d'espais irreals, on el personatge principal troba éssers d'una mitologia imaginària, esdevenint l'únic espectador d'una gènesi insòlita.