sessió 5. dilluns 12 abril 2021_20h

ESTER XARGAY

Projecció + col·loqui

MÚSIQUES QUE PAUTEN LA IMATGE

El compositor i videoartista canadenc Jean Piché diu en el seu llibre De la musique et des images: "La música electroacústica és una mena d'abstracció molt particular, fabriquem el material musical a l'estudi, igual que l'estudi d'edició de vídeo és un lloc on es fabriquen imatges". Per això mateix presento aquesta sessió de vídeo com un concert audiovisual amb composicions musicals electroacústiques de Mercè Capdevila i Miquel Àngel Marín. Són composicions visuals que conviden a escoltar la imatge; el so pauta els moviments dels elements visuals que hi apareixen.

Cinc d'aquestes peces són col·laboracions amb Mercè Capdevila: Sostres, Sorra de temps absent i el videopoema Licantropia, integren la música d'aquesta compositora en la meva obra artística o textual, i les altres dues, Pigallat i Clar i net, són imatges que elaboro per ser projectades, alhora que la música s'executa en directe en un concert seu. Pel que fa a Microdanses, una col·laboració amb el músic Miquel Àngel Marín, es tracta d'un joc a quatre mans entre dos instruments: el clarinet i la càmera.

ESTER XARGAY

Sant Feliu de Guíxols, 1960. Escriptora i videoartista, combina aquestes pràctiques amb recitals, exposicions i concerts. Escriu sobre art i literatura en diaris i revistes des de 1988. Ha publicat una desena de llibres de poesia, el darrer dels quals –Desintegrar-se–, ha obtingut el Premi Cadaqués a Rosa Leveroni 2018. Ha tingut cura de la "Setmana de Poesia de Barcelona" (2005-2011) i de "Poesia als parcs" cicle de poesia als Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona (2007-2014). Actualment realitza entrevistes videogràfiques a autors catalans per a la ILC (Institució de les Lletres Catalanes), té cura del cicle de diàlegs "Art entre lletres" a la Fundació Joan Brossa i dirigeix el centre "La Pahissa del Marquet - Arts-Lletres-Natura" de la Diputació de Barcelona al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac.

vimeo.com/user3412517
www.youtube.com/user/esterxargay/videos
www.fluxfestival.org/08/projeccions/esterxargay/article.htm
 
Mercè Capdevila i Gaya
. Barcelona, ​​1946. Estudis musicals al Conservatori Superior Municipal de Barcelona. Simultàniament va estudiar arts plàstiques a l'Escola Massana de Barcelona i a Kunsthand Werk Schule de Pforzheim (Alemanya). Va treballar la música electroacústica al laboratori Phonos (Barcelona) amb Gabriel Brncic i va assistir a cursos de composició amb Luigi Nono, Josep M. Mestres Quadreny, Corian Aharionan, Lluís Callejo, Carmelo Bernaola i Luis de Pablo. Les seves obres han estat interpretades en centres musicals d'Europa, Canadà i Amèrica. Ha rebut diversos encàrrecs del CDMC del Ministeri de Cultura d'Espanya i de l'Associació Catalana de Compositors. Va treballar durant la temporada 1993-94 en l'estudi d'Aaron Copland de la Universitat de Nova York com a compositora convidada. Les seves obres es troben registrades a Ràdio Nacional d'Espanya, Catalunya Música i Radio France, enregistraments en dos cd monogràfics i en cd col·lectius.

Miquel Àngel Marín
. La Cava-Deltebre, 1966. És músic clarinetista i poeta format a Catalunya i Alemanya. Practica tant el repertori clàssic (solista, músic d’orquestra i de cambra) com la improvisació lliure i les músiques d'acció. Músic d'interiors i exteriors, toca tant en auditoris i teatres com al carrer i en contextos heterodoxos. Forma part de l'Orquestra de Cambra Catalana i del Col·lectiu Free't, entre d’altres. Ha publicat els llibres Lo clarinet és l’aixada i Música és enxampar mosques.

 

Licantropia
2004_5:47 min

Realització i text Ester Xargay
Música Mercè Capdevila
Agraïments a Adolf Alcañiz
Videopoema. Música, imatge i text es vampiritzen entre si. Paranoia de llenguatges que es desdoblen, se sobreposen i es complementen en un discurs aparent sobre...

 

Sostres
2007_13min

Realització Ester Xargay
Música Mercè Capdevila
Agraïments a Adolf Alcañiz
Videoinstal·lació presentada a la mostra Fem Art, Centre Francesca Bonnemaison.
Projecció zenital que recull un seguit de sostres, tràvelings pels diferents pisos d'un mateix edifici. La música accentua el recorregut de la càmera, que sembla que es filtri pels sostres, parets i finestres. La música confereix a les imatges un component aïllador, d'intimitat subtilment inquietant.

 




Pigallat
2013_12:50 min

Realització Ester Xargay
Música Mercè Capdevila
Agraïments a Adolf Alcañiz
Obra per a electroacústica i vídeo, presentada al Museu de Granollers i també al programa "Synchresis III" a Santa Cruz de Tenerife i Las Palmas de Gran Canaria.
I la música es fa llum i tenebra en un univers pigallat de ritmes i taques bellugadisses que recorren registres expressius diversos, tot evidenciant els paral·lelismes, jocs i complicitats de construcció, desconstrucció i manipulació que comporten el treball sonor i el visual.

 

Clar i net
2014_10 min

Realització Ester Xargay
Música Mercè Capdevila
Agraïments a Adolf Alcañiz
Vídeo realitzat per al concert Muntanyes de Mercè Capdevila (composició) i Luis Fernández Castelló (clarinet), en el marc del "XXI Festival Punto de Encuentro" de la AMEE –Asociación de Música Electroacústica de España– a l'Auditori del Conservatori Superior de Música Joaquín Rodrigo de València.
Una serralada musical de moviments textuals en carenes d'imatges. Poètica d'una allau de sons que propicien l'esllavissada visual.

 

Sorra de temps absent
2021_15 min

Autora Ester Xargay
Realització Ester Xargay i Adolf Alcañiz
Inscripcions sobre marbre de Carrara Marta Darder
Càmera Adolf Alcañiz
Música Mercè Capdevila
Veu Ester Xargay
Agraïments Adolf Alcañiz, Lluís Cera, Fundació Felícia Fuster i Àngels Vivas
Aquesta peça forma part de la videoinstal·lació que s'exposa a Arts Santa Mònica dins la mostra Plurivisions de Felícia Fuster, fins a finals de maig 2021, amb motiu del centenari d’aquesta poeta i pintora.
Recorregut oníric d'anada i tornada per la vida i l'obra de Felícia Fuster. Imatges que conformen un seguit de composicions que conjuguen elements plàstics, poètics i biogràfics de l'artista. Una tria d'obres de la sèrie rotativa Plurivisions, fotografies i cal·ligrafia de l'autora, discorren sobre imatges d'una llosa de marbre on les mans de Marta Darder van gravant la paraula "sorra". L'acció d'executar aquesta inscripció evoca un rellotge de sorra per on s'escola el temps. Sorra de temps absent és el títol homònim del llibre de Felícia Fuster al qual pertany el poema El verb el vent, que articula el vídeo.

 

Microdanses
2012_6:54 min

Realització i muntatge sonor Ester Xargay
Idea, text, música i interpretació Miquel Àngel Marín
Edició i animació 3D Adolf Alcañiz
Amb Microdanses el músic Miquel Àngel Marín evidencia el llenguatge gestual que genera la música que ell toca amb el clarinet, específicament pensada per fer ballar les claus i d'altres parts de l'instrument. Així mateix hi ballen una tria de frases del seu llibre Música és enxampar mosques, que s'escolen per les imatges en forma d'ona de so. Aquestes peculiars interpretacions músicoballades conformen una mena de coreografia d'entra-i-surts brossians.

___

Antic Teatre
Verdaguer i Callís, 12. 08003 Barcelona
www.anticteatre.com

entrada gratuïta, aforament limitat
reserva d'entrades a taquilla@anticteatre.com