sessió 4. dilluns 22 març 2021_20h

ANTONELLO FARETTA & JOHN GIORNO + GIANLUCA ABBATE & EDUARD ESCOFFET

Projecció + col·loqui

En aquesta sessió connectem dos realitzadors i dos poetes que s'han trobat en diverses ocasions a la vida i que toquen el territori comú de la poesia, sigui amb imatges o amb paraules.

Presentem dues obres: Nine Poems in Basilicata, film del fotògraf, realitzador i productor italià Antonello Faretta, basat en nou poemes escrits i interpretats pel gran poeta americà d'ascendència italiana John Giorno; i l'estrena a Catalunya de Cos Endins, film en realitat virtual que projectem en versió monocanal, fet a quatre mans entre el director de cinema i videoartista també italià Gianluca Abbate i el poeta català Eduard Escoffet.

Les dues peces han obtingut premis en el prestigiós Zebra Poetry Film Festival de Berlín i també coincideixen en el territori comú de Basilicata, regió del sud d'Itàlia d'on és Faretta, d'on eren els avantpassats de Giorno i on Abbate i Escoffet van rodar Cos Endins.

Comptarem amb la presència d'Eduard Escoffet, que és el nexe comú entre els quatre artistes i serà qui posi paraules a aquestes connexions.


ANTONELLO FARETTA

Potenza, 1973. És fotògraf, realitzador i productor. Ha col·laborat amb directors com Abbas Kiarostami, Marco Bellocchio, Saverio Costanzo, Giacomo Campiotti, Peter Del Monte, Babak Payami. També ha treballat per als canals televisius RaiSat Art i T9. Ha dirigit films com Montedoro, Lei lo Sa, Da Dove Vengono le Storie?, Il Vento, la Terra, il Grasso sulle Mani, Nine Poems in Basilicata, Transiti i Il Giardino della Speranza, que s’han presentat a nombrosos festivals internacionals de cinema, galeries i museus d’art contemporani de tot el món, i han rebut diversos premis.
El 2002 Faretta va fundar la productora independent Noeltan Film, que produeix les seves pròpies obres i les de joves autors internacionals. El 2004 va fundar l’Atelier del Cinema di Potenza i el Potenza Festival Internacional de Cinema, que també dirigeix, i pel qual, el 2006, va rebre la prestigiosa Targa per Meriti Culturali del president de la República Giorgio Napolitano.
El 2019, en el marc de Matera 2019 Capital Europea de la Cultura, va dirigir el projecte MaTerre 2019 en què van participar diversos poetes i cineastes per crear films en realitat virtual sobre la identitat; un d’aquests films és Cos endins.
www.antonellofaretta.it

JOHN GIORNO

Nova York, 1936-2019. És un dels representants més influents de la poesia contemporània americana. Innovador en la interpretació de poesia, John Giorno va elevar l'spoken word a una alta forma d’art i va canviar la manera com el món veu la poesia. El 1965 va iniciar el Giorno Poetry Systems, que incorporava l'ús de la tecnologia electrònica i multimèdia en la poesia i creava nous espais per connectar la poesia amb nous públics. Durant la seva carrera, Giorno va treballar juntament amb moltes celebritats del món de les arts visuals i de la cultura contemporània, com Andy Warhol, Bob Rauschemberg, Jasper Johns, Brion Gysin, John Cage, Robert Mapplethorpe i William S. Burroughs, qui va dir: "Giorno planteja qüestions al límit de l’insuportable. Les seves lletanies del subconscient reverberen en la nostra ment i verbalitzen els nostres propis pensaments".
El 1984, arran de la mort de molts amics a causa de la sida, va iniciar l’AIDS Treatment Project, un intent de combatre l’epidèmia mitjançant una recaptació de fons dissenyada per a situacions d’emergència. Els anys següents, Giorno va participar en la pel·lícula de Ron Mann, Poetry in Motion, un assaig sobre l’obra dels poetes contemporanis més importants, que recopila no només els seus escrits, sinó també representacions de Giorno, Amiri Baraka, Charles Bukowski, William S. Burroughs, John Cage, Allen Ginsberg, Michael Ondaatje, Ed Sandres, Gary Snyder i Tom Waits. Fins a la seva mort, Giorno va fer gires per tot el món (places, museus, llibreries, esdeveniments) per iniciar el públic amb les seves actuacions.
ca.wikipedia.org/wiki/John_Giorno

GIANLUCA ABBATE

Salerno, 1980. És director de cinema i videoartista, graduat en Edició de films al Centro Sperimentale di Cinematografia de Roma. Les seves obres s'han mostrat en museus i exposicions i s'han projectat en diversos festivals de cinema i videoart. Com a director creatiu també ha treballat amb Rai3 i SkyArte i encara col·labora amb diverses agències ADV. Va ensenyar noves tecnologies del cinema a la Civica Scuola di Cinema de Milà, gràfics en moviment a l’IED Roma i ara imparteix classes de Videografia a la Frosinone Academy of Fine Arts.
www.gianlucaabbate.com

EDUARD ESCOFFET

Barcelona, 1979. Poeta i agitador cultural. Ha practicat diverses vessants de la poesia (poesia visual, escrita, instal·lació, poesia oral, acció poètica), tot i que el seu treball se centra en la poesia sonora i el recital en directe. A banda de la seva activitat en l'escena contracultural barcelonina, ha presentat el seu treball en festivals i programacions de poesia arreu d'Europa, a la Xina, als Estats Units i a diversos països de l'Amèrica Llatina.
Va ser codirector de Barcelona Poesia (Festival Internacional de Poesia de Barcelona) entre el 2010 i el 2012 i va dirigir el festival de pràctiques poètiques actuals PROPOSTA al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (2000-2004). En paral·lel, també ha treballat com a assessor en polítiques culturals. Va ser comissari, amb Eugeni Bonet, del cicle de cinema Pròximament en aquesta pantalla sobre cinema lletrista al MACBA (2005). El 2019 va presentar el projecte La xarxa al bosc. Joan Brossa i la poesia experimental, 1946-1980, consistent en una exposició presentada a la Fundació Joan Brossa i un llibre que es va publicar l'any passat.
Ha publicat els llibres de poesia Gaire (Pagès, 2012), El terra i el cel (LaBreu, 2013) i Menys i tot (LaBreu, 2017). Entre 2009 i 2016 va col·laborar amb la banda Bradien, amb la qual va publicar dos discos: Pols (2012) i Escala (2015). Barba Corsini és el projecte actual d’Escoffet amb el músic Pope, amb el qual treballen l'exploració de la veu i l'electrònica a mig camí entre l'spoken word i la improvisació.
soundcloud.com/txtstate

 




ANTONELLO FARETTA & JOHN GIORNO
Nine Poems in Basilicata

2007_55 min_color i b/n_DVCam-Super 8

Realització Antonello Faretta
Poesia i interpretació John Giorno
Música JoyCut

Nine Poems in Basilicata és un film basat en nou poemes escrits i interpretats pel gran poeta americà d’ascendència italiana John Giorno. Nou poemes, nou llocs. La pel·lícula està rodada íntegrament a Basilicata, la petita i meravellosa regió del sud d’Itàlia des d’on la família de John Giorno va emigrar cap a la ciutat de Nova York (EUA). És la síntesi memorable de cinquanta anys de la lluminosa carrera de John Giorno. S’ha projectat a nombrosos festivals, galeries i museus de tot el món (Roma, Berlín, Marsella, Madrid, París, Monfalcone, Buenos Aires, Amsterdam, Nova York ...) i ha obtingut premis prestigiosos com el Zebra Poetry Film Award de Berlín el 2006 com a "millor pel·lícula, millor poema i millor missatge polític".
https://ninepoemsinbasilicata.tumblr.com

 

GIANLUCA ABBATE & EDUARD ESCOFFET
Cos endins

2019_9 min_VR film / mono canal

Realització Gianluca Abbate
Poesia i interpretació Eduard Escoffet
Disseny de so Eduard Escoffet

Després de tantes repeticions generacionals i sota tantes capes, hi ha un territori més enllà de la pell de cadascú, endins, que és irrenunciable: la cavitat que es fa ressò de la identitat íntima i singular de cadascú. La veu que pobla aquesta pel·lícula ens porta a diversos espais de Matera, des d’aglomeracions turístiques fins als espais interns de la ciutat (grutes, coves, cisternes, carrils, habitacions) i el propi espai inatacable del cos: plaer i desig d’altres cossos que ningú pot esborrar. Cos endins és un projecte a quatre mans de Gianluca Abbate (vídeo, imatge) i Eduard Escoffet (text, veus) per a Matera 2019 i Rete Cinema Basilicata, dins del projecte MaTerre 2019 per crear films en realitat virtual sobre la identitat. Va guanyar el premi Goethe al Zebra Poetry Film Festival de Berlín el 2020.
https://www.cosendins.com

___

Antic Teatre
Verdaguer i Callís, 12. 08003 Barcelona
www.anticteatre.com

entrada gratuïta, aforament limitat
reserva d'entrades a taquilla@anticteatre.com