10/12/2019
a 5/01/2020


arts
santa
mònica



flux

projeccions

monogrÀfiques


 

FRANCESC ABAD
EUGÈNIA BALCELLS
RAMON GUIMARAES


Francesc Abad

cv

selecció de vídeos
per a projecció

videografia

article de Claudia Kalász


La fissura al mur 
2015. 3 min

Abad dissenya el cartell per al Dia Internacional de l'Escriptor Perseguit, convocat pel PEN català i concep l'acció de l'enderroc del mur al pati de les escultures del Macba, feta pel periodista, guionista i director iranià Ahmad Jalali Farahani el 10 de novembre del 2015.

El meu treball és memòria, llegir la imatge del mur, la paret de tancament. Imatge que forma part de la meva experiència personal i col·lectiva, que dóna una mirada a una societat de recursos mínims, i que abans i ara manté la seva vigència, no solament al lloc sinó també al context global. L'impuls de l'acció enllaça amb el concepte de prohibició-tancament i de persecució del pensament crític –la poesia i l'acció són vasos comunicants–. És el meu espai propi (l'altre), per detenir la mirada i prendre posició.



Memòria 2015-1988 
2015. 2:42 min. Realització: Adolf Alcañiz

Un concepte que es converteix en una acció. "L'acció de trencar la peça-objecte és, en definitiva, un discurs interromput, la pèrdua que altera el passat, present i futur d'aquesta presència".



Helga Reidemeister  
2013. 3:25 min

Del projecte Ernst Bloch: espai per a la utopia.

Es tracta d'un projecte a l'entorn d'Ernst Bloch on diferents autors parlen de la seva amistat amb el filòsof i dels seus conceptes. Apunt fet a Berlín a Helga Reidemeister, directora i guionista de pel·lícules documentals políticament compromeses, que mostra el seu arxiu de fotografies, testimoni de l'amistat amb Ernst Bloch i amb Rudi Dutschke.



Diaris del pensar en moviment. Imatges dialèctiques 

Aquests diaris filmats (el nom fa referència als Denktagebücher de Hannah Arendt) surten de la idea de donar moviment als pensaments –escrits, notes, imatges, lectures– sobre la forma, sobre el món, sobre el temps, sobre el llenguatge, la vida de cada dia, l'oblit i els records, la vulnerabilitat i la fragilitat que durant anys són l’origen de tots els treballs posteriors. Són en definitiva el diari com a assaig (pensant en Adorno) de la forma primera i última com a subjecte artístic de la mateixa investigació.

L’assaig té un compromís en allò sensorial: és estètic, és escriptura. Està a la frontera entre la ciència i l’art, qüestiona el pensament, busca la veritat, és ontològic i no té rigor per la literatura ni l'art: una imatge que crea pensaments, consciència crítica per donar claredat (Eindeutigkeit) a una “societat del risc” (Ulrich Beck) i a “la incertesa manufacturada” (Anthony Giddens).

Cavallet, polisèmia, carroussel  2001. 1:36 min + 2:22 min (díptic)
Fàbrica
  2001. 1:11 min. So: Sandrine Rovillart
Memòria 
2001. 1:54 min. So: Sandrine Rovillart
Comunitat Corporació
  2003. 3:30 min
La cultura és un ganivet que s'endinsa en el futur (Lebenswelt)
  2003. 4:12 min
Imatges dialèctiques Th. W. Adorno
  2003. 3:54 min
Azaila
  2003. 5:22 min



Hotel Europa 
1996. 10:17 min. So: Barbara Held. Realització: Adolf Alcañiz. Tinglado 2 (Tarragona)

Aquest és el projecte d'un laberint –de forma prou coneguda– com a “espai de dolor”, l'interior del qual cal recórrer per tornar-lo a conèixer. Davant del valor ètic de les emocions, ens trobem amb una nul·la capacitat comunicativa del llenguatge –en runes permanent– en qui no es pot confiar. Cal, doncs, configurar les paraules, les imatges i l'espai de manera que aparegui una altra veritat que recuperi la dignitat humana.

Barbara Held va compondre un collage de sons semblant a un rèquiem, amb sons molt greus per ser escoltats més amb el cos que amb l'oïda. Els artesans del port de Tarragona van construir un altaveu subgreu a mida expressa per a l'espai, que es va instal·lar al centre del laberint, de manera que s'havia de passar sempre per sobre.



Peça-acció (2). Institut Industrial de Terrassa 
1973. 3:28 min. 16mm     

Se situa en un moment d'especial rellevància en la trajectòria de Francesc Abad: l'inici de la seva pràctica conceptual. Després d'abandonar la pintura el 1971, Abad va realitzar una sèrie de propostes, properes al Body Art i al Land Art, que partien del seu interès per aconseguir un apropament empíric a la natura.

La pel·lícula forma part dels seus treballs sobre els quatre elements: aire, aigua, foc i terra, que va realitzar a través d'un projecte conjunt amb Alberto Corazón, Jordi Benito, Antoni Muntadas, Nacho Criado i Francesc Torres. En aquesta sèrie d'obres, Abad estableix diferents vies de relació amb el paisatge i els elements naturals com l'acotació i el mesurament a partir de formes geomètriques o l'observació del comportament dels elements després d'executar certes accions amb el cos (cremar, bufar, trepitjar, etc.). El projecte es va donar a conèixer a través de la sèrie Documentos y d'una mostra titulada Tierra, Aire, Agua, Fuego, celebrada el 1973 al Col·legi d'Arquitectes de València i a la galeria Juana de Aizpuru de Sevilla. Aquesta obra revela la situació híbrida de les pràctiques conceptuals a Espanya que, lluny de qualsevol especificitat, concentren posicions molt diverses, des de l'arte povera fins al treball amb el paisatge i el cos.


L'arbre sec 
2019. 6:39 min

Introducció a la meva manera de treballar, que recull elements biogràfics i s'impregna d'experiències viscudes. En el discurs hi ha el decurs del temps.

autoretrat


AUTORETRAT. EL GRILL DE DELFIÀ 
2019. 5 min

Biografia-empelt, un índex de conceptes orals, poema a la paret, i al rerefons un record.




edicions anteriors: __ 2000-2004 __ 2005 __ 2007 __ 2008 __ 2009 __ 2010 __ 2011 __ 2012 __ 2013 __ 2014 __ 2015 __ 2016 __2017 __2018 __