12 DE DESEMBRE 2017
A 28 DE GENER 2018


ARTS
SANTA
MÒNICA

 

projeccions monogràfiques

 

ANDRÉS HISPANO
JORDI MITJÀ
EULÀLIA VALLDOSERA

EULÀLIA VALLDOSERA

cv

selecció de vídeos
per a projecció

videografia

article d'Eulàlia Valldosera


PENELOPE HAS A VOICE
2017. 43 MIN. HD. COLOR. IDIOMA: ANGLÈS AMB SUBTÍTOLS EN CASTELLÀ

Mensaje núm 1: ballenas (1ª parte) 7:06 MIN
Mensaje núm 2: delfines 7:08 MIN
Mensaje núm 6: ballenas (2ª parte) 5:39 MIN
Tres dels sis videomissatges incrustats en una pàgina web. Originalment van ser sis àudios escoltats per megafonia durant la travessia per l'Antàrtida del vaixell que va donar lloc a l'Antarctic Biennale 2017. Produït per Quo-Artis, Barcelona

No va voler ser part de l'expedició a l'Antàrtida que li va proposar l'Antarctic Biennale 2017 juntament amb la resta d'artistes que van realitzar les seves obres durant la travessia, en canvi va proposar comunicar-se a distància amb algunes espècies animals d'aquesta zona del planeta.
En els seus passejos pels Pirineus, l'artista entrava en estat de trànsit mediúmic per contactar telepàticament amb el "camp mòrfic" o "deva" de balenes, dofins, pingüins i meduses, que li parlen en primera persona i aconsellen el col·lectiu humà. Els sis àudios van ser escoltats durant el seu viatge i posteriorment van prendre forma de vídeo i van ser incrustats en una pàgina web per a la difusió a les xarxes.

MARCOS DIGITALES (FOREVER LIVING PRODUCTS #2)
2008. 4:23 MIN.

01 Derecho a existir 0:15 MIN
03 Estrella 0:17 MIN
04 Familia 0:25 MIN
05 Finger works 0:58 MIN
07 Aceite 0:26 MIN
Cinc de les set seqüències d'imatges fixes projectades en pantalles digitals d'ús domèstic. Philips Photo Display 9 x 13,5 cm. Simulació de projecció de diapositives en un marc digital amb targeta SD.

Es tracta de diverses sèries fotogràfiques creades a partir de senzilles manipulacions digitals d'imatges d'envasos comercials. Plantegen petites escenes que recreen les fotos familiars i les seves constel·lacions implícites. Combinades amb textos col·loquials, recreen processos relacionals. Els envasos, múltiples i impersonals, adquireixen caràcter i història. "Són constel·lacions sistèmiques, passatemps, jocs on imagino que les ampolles són membres dels diversos sistemes als quals pertanyo: la meva família, les meves relacions sentimentals, les meves relacions de treball. Projecto en les ampolles els meus conflictes per aprendre a resoldre'ls, assajo solucions, paeixo situacions".

AVANT LA LUMIÈRE
2015. 41 MIN. HD. COLOR. ESTÈREO. IDIOMA: FRANCÈS. VERSIÓ REDUÏDA DE 16 MIN

En col·laboració amb Dionís Escorsa.
Música, creació i interpretació: Laia Escartín
Producció: Valérie Cudel / À demeure, Valence
Amb la participació dels Amis de la Maison de la Mémoire du Royans: Germaine Antelme, Marine Bergeron, France Besset, Anne Da Costa, Fabian Da Costa, Alain Derbier, Josette Derbier, Catherine Flament, Roland Gautheron, Mireille Gepponi, Roland Meunier. Film realitzat per a l'associació Les Amis de la Maison de la Mémoire du Royans a Rochechinard dins el programa Nouveaux commanditaires iniciat per la Fondation de France i amb la participació de la Communauté de communes du Pays du Royans.
Un grup d'habitants de Rochachinard, un petit barri rural en el Royans francès, proposa a Valldosera continuar el seu projecte museístic col·lectiu nascut a la dècada dels 70. Volen mantenir viva la memòria de la vida rural a través dels mobles i objectes domèstics dels seus avantpassats, donats i dipositats en una casa per ser interpretats oralment davant els visitants.
Concebuda com una extensió de les narracions que els voluntaris realitzen, Valldosera els convida a actuar i recrear els temes locals, les anècdotes i els sabers dels seus avantpassats que, idealitzats o desemmascarats, semblen revelar-nos les ombres psíquiques familiars que contradiuen la gran història que ens expliquen els llibres.
La ficció i el documental s'entrellacen amb preses del making of com a continuació a les Entrevistas a los objetos, els documentals on Valldosera investigava la vida dels objectes com a subjecte de transferències emocionals.

PLASTIC MANTRA: HEALING SONG FOR THE MARINE WATER AND THE ISLE OF CAPRI
2016. 21 MIN. HD. COLOR. ESTÈREO. IDIOMA: ANGLÈS AMB SUBTÍTOLS EN CATALÀ. VERSIÓ REDUÏDA DE 18 MIN

A les Cumae de la primera colònia grega (VIII a. C.) una famosa sibil·la pronunciava els seus oracles en una cova excavada en la lava. La càmera subjectiva ens hi endinsa i mostra trossos de plàstic a terra, cosa que motiva una narració oral, un llarg poema: l'artista es converteix en sibil·la i connecta els residus tòxics amb els residus psíquics, aquells traumes col·lectius esborrats per la història escrita pels guanyadors. El missatge sobre l'estat tòxic de les aigües del planeta, entapissat de petites microaccions que realitza amb les seves mans jugant amb la llum solar reflectida en les aigües, és un llarg poema que arrenca en els paisatges històrics d'aquestes antigues comunitats femenines, a la badia de Nàpols, i acaba al cim de l'illa de Capri, a les ruïnes del palau de l'emperador Tiberi, a la vora d'un penya-segat. Allà apareix per fi l'artista parlant amb els moviments misteriosos de les seves mans un altre tipus de llenguatge potser destinat a esborrar les memòries traumàtiques impreses en el lloc, causades per aquest magnat que ens ha descrit com a abusador i com a víctima, perquè no segueixi actuant en la nostra psique col·lectiva.

AUTORETRAT

AUTO.RETRAT 2017
2017. 8:31 MIN. HD. COLOR. ESTÈREO. IDIOMA: CATALÀ, CASTELLÀ I ANGLÈS

A l'aixopluc d'un immens roure, l'artista s'interroga pel seu destí. La seva veu en off articula un viatge interior que ens parla, des d'un registre simbòlic, dels motius que l'han dut a viure un canvi de paradigma. Els qui coneixen l'obra de Valldosera, feta de llums i ombres i objectes anodins emplenant les parets blanques dels museus, entendran el seu discurs, i els sorprendrà la seva simbiosi amb el paisatge que, de cop, abandona per endinsar-se en un supermercat, on reflexiona sobre el tema que l'ocupa ara: les aigües i el seu estat de toxicitat, que ella equipara a l'inconscient de la família humana.

 

 

flux 2000-2004 __ flux 2005 __ flux 2007 _ flux 2008 __ flux 2009 __ flux 2010 __ flux 2011 __ flux 2012 __ flux 2013 __ flux 2014 __ flux 2015 __ flux 2016 __